Statsvetaren Jenny Madestam menar att den borgerliga Alliansen är tämligen död på kommunal nivå. Foto: SVT

Statsvetaren: Blockpolitiken är döende i kommunerna

Publicerad

Det kommer bli historiskt många blocköverskridande styren i kommunerna. Det menar Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola. Hon menar att den borgerliga Alliansen är tämligen död på kommunal nivå och det öppnar för allt fler blocköverskridande lösningar.

Varför är allianssamarbetet så avgörande för hur kommunerna styrs?

– Alliansen var från början mer ett rikspolitiskt projekt och det förstärkte blockpolitiken. Nu har Alliansen allt mer luckrats upp, och i kommunerna går detta ännu snabbare för där finns mindre ideologi och mer praktiska frågor.

Tycker du Alliansen är död på kommunal nivå?

– Ja, det skulle jag instämma i absolut.

Och på riksplanet?

– Det är väl på minutnivå man har svaret på det, men den forna Alliansen tycks vara död, eftersom de vill så helt olika saker, på så vis kan man säga att dåtidens allians som bildades 2005, den finns väl inte kvar. Nu sliter man för att samla ihop det som går. Jag tror det blir svårt, jag tror det blir en begravning här framöver.

Men fler blocköverskridande styren handlar väl inte bara om vad de borgerliga partierna gör?

– Nej förstås, men Alliansens tillkomst har ju förstärkt blockpolitiken. Så när Alliansen luckras upp, så blir det lättare för de rödgröna partierna att välja andra lösningar om de vill. Det finns ju socialdemokrater och miljöpartister i kommuner som gärna vill samarbete med ett eller fler Allianspartier. Men samtidigt finns de som inte alls vill det.

Kommunpolitiker i samma parti, tänker väldigt olika beroende på kommun?

– Ja, konklusionen är att i kommunerna är det så olika. Olikheterna gör också att det är svårt att hålla ihop ett samarbetsprojekt i kommunerna, som från början initierats uppifrån. Det blir alltid en fråga lokalt, hur ideologiskt impregnerade vill man vara, och hur viktigt det är att problem i kommunen blir lösta –  och vilka jag kan samarbeta med utifrån person.

Är personkemi viktigt för kommunala samarbeten?

– Ja absolut.  I Kommuner är det mer praktiska frågor, mindre ideologi, då blir personfrågan extremt viktig.

Kan det drabba nya partier som SD och lokala partier?

– Ja, ett nytt parti kan i början uppfattas som ett hot eftersom de ”snor röster”. Det handlar också om individer man inte känner, man vet inte riktigt vad de står för eller om de kan det praktiska hantverket. Om man lär känna varandra kan det – ibland – gå lättare.

Tycker du ändå att blockpolitiken i dag lever i kommunerna?

– Jag skulle säga att den är döende. Det betyder att den har sina sista andetag just nu. Kommunpoltiiken följer ju riksnivån. De senaste årens svaga Allians på riksnivå har färgat av sig – det ser vi resultatet av nu.  Jag ser det i min hemkommun Södertälje, där S nu gör upp med KD och C. Och jag tror vi kommer att se många nya samarbeten på kommunnivå där Alliansen inte längre är en enhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.