Finansminister Magdalena Andersson (S). SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström. Foto: SVT

Sveriges BNP rasar kraftigt – krympte med 8,6 procent

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, rasar kraftigt till följd av coronavirusets inverkan. Den krympte med 8,6 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal – det största tappet på 40 år. – Det är ett historiskt ras, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.

”Nedgången i BNP är den största för ett enskilt kvartal perioden 1980 och framåt”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Under första kvartalet 2020 landade BNP-indikatorn på -0,3 procent, och har nu krympt till 8,6 procent under andra kvartalet visar SCB:s siffror.

– Det är inte förvånande utifrån våren som varit, många bedömare trodde det skulle bli ännu värre det här kvartalet, säger Kristina Lagerström i SVT:s Morgonstudion.

Orsaken till raset är en direkt avspegling av pandemins inverkan på svensk ekonomi, där restriktionerna slagit hårt mot bland annat resebranschen och industrin, förklarar Lagerström.

Kraftiga ras världen över

Flera europeiska länder levererar i spåren av pandemin historiskt usla BNP-siffror för andra kvartalet. EU-ländernas samlade BNP minskade med 14,4 procent i årstakt, enligt Eurostat.

– Internationellt har det varit större ras på de flesta håll. Flera länder haft regelrätta nedstängningar och mindre ekonomisk aktivitet under våren, säger Kristina Lagerström.

Svensk ekonomi har förhållandevis, trots BNP-tappet på 8,6 procent, klarat sig bättre jämfört med övriga länder under pandemin.

I Spanien krympte BNP med 18,5 procent – det största raset i EU. Italiens ras låg på 12,4 procent och Frankrike landade på 13,8 procent.

Inte heller USA levererade några ljusa siffror, där landets BNP gick ned med 9,5 procent i andra kvartalet.

”Inga ekonomiska fördelar”

John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, säger till TT att Sveriges relativ öppna ekonomi och mildare restriktioner inte gett några ekonomiska fördelar i jämförelse med grannländerna.

– BNP i Tyskland faller i samma storleksordning som Sverige, indikatorer från grannländerna pekar på att Norges BNP faller ungefär som Sverige, Finland kanske ännu mindre. Detta trots att de vidtagit mer drastiska åtgärder. Det verkar som att rekommendationerna om att inte resa eller gå på restaurang har haft ungefär samma effekt på beteendet som en formell nedstängning, säger Hassler.

Stockholmsbörsen steg under den inledande handeln på onsdagen, med stöd av kurslyft på de ledande Europabörserna.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.