Foto: TT/Faksimil

Bokhandeln ryktades sluta sälja Janouch-böcker – nu bombas den med enstjärniga betyg

Uppdaterad
Publicerad

Krutröken hänger tung över sociala medier sedan ett rykte började spridas om att författaren Katerina Janouchs böcker skulle sluta säljas på bokhandeln Pocketshop. I flera grupper uppmanades Janouchs hängivna läsare att fyra av en bred arsenal enstjärniga betyg mot bokhandelns Facebook-sida, något som snabbt skapade en motrörelse som började kontra med fullpott-betyg.

En Facebook-användare menade i ett inlägg att hon efterfrågat en Katerina Janouch-bok i en Pocketshop-butik på Arlanda, och där fått svaret att boken inte längre fanns i lager på grund av Janouchs politiska åsikter.

Inlägget har nu lett till en hätsk stämning i sociala medier, där flera grupper uppmanat till total bojkott av bokhandeln, bland annat under hashtagen #BojKottaPocketShop.

Så svarar bokhandeln

Pocketshops inköpschef Zandra Weldon menade på Facebook att anledningen till det hela var att Janouchs böcker inte säljer bra, att hon ”på egen hand skjutit sitt författarskap i sank” och att ”Trollsvansen är helt uppenbart inte de mest hängivna läsarna”.

Referensen till ”troll” ogillades av Janouch själv: ”Jag blir helt chockad när inköpschefen på Pocketshop kallar läsare för troll”, skriver hon på sin egen webbsida, och anklagar på Twitter bokhandlen för att ljuga om hennes försäljningssiffror.

Foto: Faksimil

Så skriver sociala medie-användare

På Facebooksidor uppmanas nu användare att attackera bokhandelns sida med enstjärniga betyg; ”Berätta för Pocket Shop vad du tycker om deras beslut”.

”Tråkigt att ni tar politisk ställning”, ”Stasi-fasoner. Demokrati är inget ni diggar va? Skäms!”, skriver flera användare som motivation till deras bottenbetyg.

Som del av en motrörelse ger också en lång rad användare högsta betyg till bokkedjan.

”Klart att ni inte ska ta in böcker som inte säljer... men viktigare ändå är att ni markerar mot rasism! Bra jobbat!”, skriver en.

På Pocketshops Facebooksida har man valt att bemöta tornadon av topp- och bottenbetyg med ett kort meddelande där man förklarar att man inte sorterar bort författare utifrån politiska åsikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer