Marika Markovits, chef för Stadsmissionen i Stockholm och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Montage TT och skärmdump Facebook: Stockholms Stadsmission

Recensionskrig på Stadsmissionens Facebook-sida efter nej till SD-pengar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stadsmission har vägrat att ta emot 85.000 kronor från Sverigedemokraterna, med hänvisning till partiets värdegrund. Sedan Aftonbladet rapporterat om beslutet har organisationens Facebook-sida dränkts i både femstjärniga hejarop och upprörda recensioner.

”Ni borde skämmas!”, skriver en person som ger Stadsmissionen en stjärna av fem i betyg.

Under onsdagen rapporterade Aftonbladet om att Sverigedemokraterna beslutat att skänka 85.000 kronor till en organisation som stöder fattigpensionärer.

Men när partiet i april erbjöd Stockholms Stadsmission pengarna, som kommer från när SD i december förra året auktionerade ut en middag med partiledaren Jimmie Åkesson, tackade organisationen nej. Enligt SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein med hänvisning till partiets värdegrund.

Ris, ros – och upprörda kommentarer

Sedan i går kväll då Stockholms Stadsmissions beslut blev känt har ett storskaligt recensionskrig utbrutit på organisationens Facebook-sida – som delats i två läger mellan de som tycker att organisationen har fattat rätt beslut och de som upprörts av SD-nobben.

”Ni borde skämmas!”, ”Hycklare!”, ”Ni har en fruktansvärd människosyn. Ni låter era missanpassade åsikter gå före de behövande ni ska hjälpa”, ”Det var spiken i kistan för mig!”

LÄS MER: Så konsumerar vi nyheter på Facebook

Så låter några av de personer som reagerat starkt på att Stadsmissionens beslut.

Samtidigt är majoriteten av recensionerna övervägande positiva. Flera användare ger organisationen fem stjärnor i betyg och tackar Stockholms Stadsmission för att man är ”rakryggad ” och står upp för ”grundläggande värden” och ”allas lika värde”.

”Tack till er som visat stöd”

SVT Nyheter har sökt Stockholms Stadsmissions chef Marika Markovits via pressekreterare Maria von Sydow, som svarar att man inte kommer att kommentera det hela ytterligare.

I stället hänvisar von Sydow till Marika Markovits tidigare uttalande, som Aftonbladet publicerade under gårdagen.

”Som vi tidigare meddelat väljer vi, Stockholms Stadsmission, att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn.”

LÄS MER: Hotellet stänger ner sin betygsfunktion

Formuleringen är direkt saxad från organisationens gåvopolicy. Där står även att Stockholms Stadsmission inte samarbetar eller ta emot gåvor från givare som har sin huvudverksamhet inom områdena: pornografi, vapen, tobak och alkohol. Men det sägs ingenting om politiska partier eller organisationer.

Under torsdagseftermiddagen kommenterar organisationen dock kritiken och stödet som följt på beslutet:

”Vi vill tacka alla er som visat ert stöd både med kommentarer och gåvor – det betyder oerhört mycket!”, skriver man på Facebook.

Liknande kritikstorm

I november förra året utbröt en liknande proteststorm mot Grand Hôtel i Stockholm. Efter att det blev känt att Sverigedemokraterna hyrt in sig för att arrangera en prisgala med europeiska högerpopulister fylldes hotellets Facebook-sida med enstjärniga recensioner och tillhörande uppmaningar om att inte prioritera profit före ”rasistiska, fascistiska och nynazistiska organisationer”.

Kritikstormen resluterade i att det femstjärniga hotellet valde att ta bort möjligheten att recensera hotellet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.