Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Resebolaget: Bokningarna till Turkiet har minskat med 60 procent Foto: Anders Wiklund/TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lägre efterfrågan på Turkietresor efter protesterna: ”Markant tapp”

Uppdaterad
Publicerad

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm har lett till omfattande demonstrationer i flera muslimska länder. I helgen gick UD ut med en uppmaning till svenskar i Turkiet att undvika folksamlingar. Sedan protesterna tog fart har bolaget Solresors bokningar till Turkiet minskat med 60 procent.

– Jag tror att folk avvaktar, säger Emanuel Karlsson, vd på Rolfs Travel Group där Solresor ingår.

Den dansk-svenske högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har lett till kraftiga reaktioner i den muslimska världen.

UD: Undvik folksamlingar i Turkiet

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar att undvika folksamlingar och manifestationer i Turkiet.

Uppmaningen kommer efter den senaste tidens spända politiska läge med Turkiet och efter att demonstrationer anordnats utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara.

Resebolaget Solresor har Turkiet som sitt populäraste resmål. Sedan protesterna mot Sverige tog fart har bolagets bokningar till Turkiet minskat med 60 procent.

– Det är ett markant tapp sedan förra helgen och tappet håller i sig, säger Emanuel Karlsson, vd på Rolfs Travel Group där Solresor ingår.

Beror det här på reaktionerna mot Sverige efter Paludans koranbränning?

– Ja, det finns ingen annan förklaring. Och jag förstår det, folk är oroliga och undrar vad som kan hända.

Mer vaksamma

Hos charterjätten TUI låg bokningarna till Turkiet stabilt fram till för någon vecka sedan.

– Då började vi se en tydlig nedgång av bokningarna, jämfört med årsskiftet. Kunderna väljer andra destinationer, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Även resebolaget Apollo erbjuder resor till Turkiet. Den riktiga chartersäsongen börjar dock först i maj och än så länge ser man ingen direkt nedgång i bokningarna. Däremot märker man att det finns en viss nedgång i intresset för Turkiet.

– Det är också fler kunder som hör av sig med frågor. Man är mer vaksam, helt enkelt, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Emanuel Karlsson på Rolfs Travel Group tror att läget troligen vänder snart igen.

– Vi tror att det här kommer blåsa över ganska snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.