Skandalen innebar bland annat att hundratals människor, däribland många barn, drabbades av allvarliga skador sedan de exponerats för bly, kvicksilver och arsenik i avfall som Boliden för 25 år sedan exporterade till staden Arica i Chile.
Människor i området lider i dag av följderna av tungmetallförgiftning, som till exempel missfall och missbildningar, nerv-, hjärn- och skelettskador.
Läckte ut gifter
Boliden tecknade ett avtal med företaget Promel, som skulle utvinna mineraler ur avfallet, men avfallet upparbetades aldrig utan blev liggande och läckte ut gifter i närmiljön. 1990 gick Promel i konkurs.
Boliden anser att ansvaret för avfallet övergick till det chilenska företaget i och med avtalet och att Boliden inspekterade anläggningarna.
Dyrt konsultarvode
Samtidigt har Boliden sagt att man vid ett flertal tillfällen ställt kompetens till förfogande, men att erbjudandet aldrig nyttjades.
Men erbjudandet var långt ifrån gratis. Dokumenten som SVT nu tagit del av visar att Boliden 2005 krävde en miljon dollar för att bistå Aricas borgmästare och kommunen med konsulter.
Enligt SVT:s uppgifter motsvarar konsularvodet två tredjedelar av den summa som Boliden ursprunglingen betalade Promel för att ta hand om avfallet.
Rapport har varit i kontakt med Bolidens informationschef som säger att bolaget vill kontrollera uppgifterna innan några kommentarer kan lämnas.
Fd chef manar Boliden att ta ansvar
Bolidens före detta miljöchef Rolf Svedberg har tidigare krävt att Boliden ska ta sitt ansvar för giftskandalen.
”Även om inga formella fel gjordes så är detta ”det enda mänskligt och moraliskt rätta”, skrev Rolf Svedberg i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Svedberg, som i dag är miljöråd i Miljööverdomstolen, tycker att Boliden och staten bör bidra till en fond för att hjälpa de drabbade.
Filmen Blybarnen, som sändes här i SVT den 22 november, ska visas i Riksdagen på onsdag den 16 december.
Malin Näfver, Thomas Larsson
Fakta: 20.000 ton avfall
För 25 år sedan exporterade Boliden 20 000 ton våtverksslam till staden Arica i norra Chile.
Ett avtal tecknades med företaget Promel, som skulle utvinna mineraler ur slammet. Även chilenska myndigheter godkände avtalet.
Slammet innehöll bland annat bly, kvicksilver och arsenik.
Boliden besökte företaget för att kontrollera anläggningen som skulle användas för att upparbeta avfallet.
Men avfallet upparbetades aldrig. I början av 1990-talet gick företaget i konkurs, och det miljöfarliga avfallet blev liggande.
Människor i området lider i dag av följderna av tungmetallförgiftning, som till exempel missfall och missbildningar, nerv-, hjärn- och skelettskador.
Källa: Rolf Svedberg, tidigare miljöchef vid Boliden