Per Bolund (MP), finansmarknads- och bostadsminister. Foto: Tomas Oneborg/SvD /TT

Bolund: ”Jag är förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Hela Swedbanks styrelse beviljas ansvarsfrihet, men inte förra vd:n Birgitte Bonnesen. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är upprörd över beslutet.

– Jag är förbannad på hur man har skött den här affären. De har inte tagit det ansvar som behövs och som jag förväntar mig av en svensk bank, säger Per Bolund, finansmarknadsminister, till SVT Nyheter.

Han menar att banken inte arbetat tillräckligt med att förhindra penningtvätt och att Swedbank inte har följt hans råd med att vara öppen och transparent med den information som banken har.

– Det verkar som att Swedbank varken har informerat svenska eller amerikanska myndigheter den kunskap och information man sitter på. Det har visat sig vara ett misstag, säger Bolund.

Vad hade du velat att Swedbank gjort?

– Jag hade velat att de tagit ett större moraliskt ansvar när det gäller penningtvätt – och inte bara sett möjligheten att tjäna pengar. Att de tagit sitt ansvar och stängt dörren för internationella brottsliga ligor som försöker tjäna pengar. Men också att de tagit ansvar när problemen varit ett faktum och varit öppna och inte försökt att dölja eller försköna sanningen, säger Bolund.

”Svärtar ner Sveriges rykte”

Per Bolund säger att han kommer att kalla till sig branschorganisationen Svenska bankföreningen för att ställa dem till svars och ta reda på hur de ska dra lärdom av den senaste tidens händelser.

– Jag vill veta hur de kommer att arbeta framöver med frågor kring penningtvätt, transparens och tydlighet. Det här skapar misstro mot det finansiella systemet i sin helhet, men det riskerar också att svärta ner Sveriges rykte i utlandet och jag tycker att det är oacceptabelt, säger Bolund.

Vad tycker du om att styrelsen får fortsatt förtroende och beviljas ansvarsfrihet?

– Jag tycker att de behöver en ledning som förstår allvaret i situationen. Men det viktiga för mig är inte vem som leder en bank, det är att arbetet med att stänga dörren för penningtvätt från kriminella organisationer fungerar, säger Bolund.

”Helt oacceptabelt”

Swedbank väljer att göra sina utredningar internt, vad tycker du om det?

– Att man inte har varit öppen med vad som har kommit fram är helt oacceptabelt. Jag kommer inte nöja mig med interna granskningar och Finansinspektionen har redan satt igång en utredning om Swedbank. Den är helt oberoende och har ordentligt med resurser, så där tror jag att vi kommer att få fler svar framöver, säger Per Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet