• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: TT

Sparekonomen: Ingen fara för vanliga Swedbank-kunder

Uppdaterad
Publicerad

Som vanlig kund i Swedbank finns det inget att oroa sig över när banken nu genomgår sin stora kris. Men samma lugnande besked har Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, inte till människor som äger aktier i Swedbank.
– Det är så osäkert att veta vart det här ska ta vägen, säger hon.

Många kunder på Swedbank oroar sig för vad krisen som banken genomgår just nu innebär för deras del. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, har lugnande ord.

– Jag tycker det är viktigt att påpeka det inte är någon fara för ens bolån eller sparande i Swedbank. Det finns ingen risk att de pengar man har i banken går förlorade eller om man har deras Roburfonder. Som vanlig kund påverkas man inte av den här härvan.

Men, några som har skäl att oroa sig är aktieägare i banken.

– Man ska vara orolig om man är aktieägare eller är direktägande i Swedbank därför att vi inte vet vad aktien kommer ta vägen. Det är många osäkerheter kvar, till exempel när det gäller utdelningen, som har gjort aktieägande i Swedbank attraktivt. Men om banken nu riskerar bötesbelopp så kanske den måste reservera kapital och då är det oklart hur mycket ägare kan få i utdelning.

Frida Bratt tycker dock att Swedbank-kunder bör fundera på om de vill fortsätta att vara kunder i banken. 

– Vi vet att det är viktigt för kunder hur banker agerar moraliskt. Det kunde vi se när Panamaläckan uppdagade att Nordea varit delaktig i att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Då lämnade kunderna banken, och det kan hända för Swedbank också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet