Bolund om kraven från C: ”Kan inte bygga på ultimatum”

Uppdaterad
Publicerad

Två frågor kan sätta hela regeringsmakten på spel. Diskussionerna om strandskydd och stärkt äganderätt av skogen splittrar Miljöpartiet och Centerpartiet, men de tidigare tror på försoning.

– Det kan inte bygga på ultimatum. Vi måste sätta oss ner och lyssna på varandra, säger miljöminister Per Bolund (MP)

I höstens statsministeromröstning behöver Socialdemokraterna stöd från både Centerpartiet och Miljöpartiet för att få igenom sin kandidat.

I januari 2019 släppte Centerpartiet fram Stefan Löfven som statsminister. Två krav från Centerpartiet i januariavtalet var förändrade regler för strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare.

Med i januariavtalet fanns också Miljöpartiet som istället vill se utökat skydd av skogen.

”Sveriges Amazonas”

– Det här handlar om Sveriges Amazonas och den är värd att skydda. Vi har ett behov av att skydda värdefull natur för att upprätthålla artrikedom, säger miljöminister Per Bolund till SVT:s Agenda.

Centerpartiet beskriver äganderätten över skogen som ett intresse som skiljer sig mellan landsbygd och storstad. De jämför skogen med en bostadsrätt.

– Då skulle staten kunna komma in och säga ”det här rummet, det får du inte använda för vi har bestämt att det ska skyddas. Vi tänker inte ge dig betalt för det heller. Nu är det bara så”, säger centerpartistiska riksdagsledamoten Peter Helander.

”Markägarnas röst i riksdagen”

– Det är tydligt att Centerpartiet är markägarnas röst i riksdagen, medan vi tänker på allmänintresset. Man ska kunna fortsätta vara skogsägare. Vi skulle vilja se en lösning där statliga Svea skog går in och byter mark med de här skogsägarna. På det sättet ser man till allas intresse, säger Per Bolund.

I en intervju med DN höll Annie Lööf (C) fast vid ultimatumet kring att förändra reglerna kring strandskyddet. Också i den frågan hoppas Bolund kunna komma överens med både Centerpartiet och Socialdemokraterna:

– Regeringen består av två partier. I det här fallet är vi tre partier som måste komma överens. Vi har börjat föra samtal. Jag är övertygad om att det går att hitta en gemensam väg. Men man måste ju komma ihåg att vår syn på frågan också en del i överenskommelsen, säger Per Bolund.

Hjärtefrågorna i budgetförhandlingarna

I höst kommer en ny budget läggas fram. Både Centerpartiets och Miljöpartiets stöd krävs för att den ska gå igenom. Bolund tror i nuläget inte att Miljöpartiet kommer behöva överge någon av sina hjärtefrågor till förmån för en budget. Inte heller tror han Miljöpartiet kommer lämna regeringen i protest för att få igenom sina krav.

– Miljöpartiet är en del av regeringen. Där kommer jag som miljöminister ha allmänintresset för ögonen. Självklart kommer vi ha en stark budget med många insatser för naturen, säger Per Bolund till SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.