Bor i ”fel” elområde – betalar tusentals kronor mer för el

Uppdaterad
Publicerad

I början av det nya året oroar sig många för höga elräkningar i brevlådan. Var man bor kan spela stor roll för plånboken.

– Vi får väl finna oss i att betala lite mer här, men det ska inte vara de drastiska skillnaderna, säger Anders Lindahl som bor precis söder om gränser mellan ett billigare och dyrare elområde.

Sverige är indelat i fyra elområden med olika priser för själva elen. Priserna är lägre i norr än i söder. Vid gränsen mellan elområde två och tre, strax norr om Gävle, är prisskillnaden som störst.

I december månad var snittkostnaden för villaägare med eluppvärmt hus drygt 6 400 kronor i elområde 3 jämfört med 2 700 kr i elområde 2.

Anders Lindahls hus ligger precis söder om gränsen mellan de två och trots att kaminen går varm och lamporna är släckta hamnade decemberräkningen på 8 605 kronor.

– Vi får väl finna oss i att betala lite mer här, men det ska inte vara de drastiska skillnaderna, säger Anders Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.