Anders Borg (M), finansminister Foto: Scanpix

Borg: Ingen höjning av taket i a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) vill inte att höja det kritiserade taket i a-kassan. Han säger att höjningen skulle få negativa konsekvenser för sysselsättningen i Sverige.

-När vi räknar på det så skulle en höjning av a-kassan under de tre första månaderna kosta uppemot 30.000 jobb, säger finansministern i Ekots lördagsintervju.

Taket i a-kassan sänktes 2006 och har inte höjts sedan dess. Det innebär att den högsta ersättningen en arbetslös kan få är 80 procent av en månadslön på 18.700 kronor.

Nivån har kritiserats av fackförbunden, men även ekonomiprofessorn Lars Calmfors, som hävdat att taket är för lågt i förhållande till genomsnittsinkomsten.

Anders Borg utesluter inte att nivån kan höjas i framtiden under förutsättning att andra saker som stimulerar arbetsmarknaden, exempelvis jobbskatteavdraget, också kan utföras. Borg vill även se att arbetslösheten går ner till fem-sex procent innan en höjning av a-kassetaket kan bli aktuell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer