Borg: ”S kritik är politisk opportunism”

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna haglade när finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson debatterade höstbudgeten.

SVT liverapporterade från debatten.

21.11 Debatten börjar

Höstbudgeten 2012

21.12 Magdalena Andersson tycker budgeten är oansvarig.

-I dag verkar inte budgetreglerna spela så stor stor roll. Man verkar bryta dem. Jag får intrycket av att det är fyra pressade partiers önskemål som läggs på varandra. Sedan tvingas man låna till en vidlyftig bolagsskattesänkning.

21.13 Anders Borg: -Vi har de starkaste offentliga finanserna i princip hela Europa. Vi har låg skuldsättning och hög långsiktig uthållighet. Vi har ett väldigt besvärligt internationellt läge och vi försöker skydda Sverige i det genom att lägga ett antal ansvarsfulla, långsiktiga framtidsinvesteringar.

21.14 Borg: – Stramar man åt som betyder det på kort sikt att arbetslösheten stiger, och med S politik riskerar den att stiga långsiktigt.

21.15 Borg menar att S kritik är ”politisk opportunism”: – Jag tror att S är väl medvetna om att överskottmålet aldrig inneburit att vi ska strama åt i lågkonjunktur. De försöker plocka lite billiga mediala poänger i detta genom att låtsas att de är mer ansvarfulla än vi är.

21.16 Andersson: – Det är bortförklaringar av Anders Borg. Faktum är att hans egna indikatorer visar att han inte nåt överskottsmålet. Alla vet att låna till en bolagsskattesänkning inte är någon konjunkturstimulans. Vill man stimulera ekonomin ska de vanliga hushållen få mer pengar så att man kan konsumera. Att de stora affärsbankerna nu ska kunna göra ännu större vinster är inte sättet att lösa efterfrågan och sysselsättningen.

21.17 Borg: – Ska vi ta Magdalena Andersson på allvar så menar hon att hon ska genomföra en mycket kraftig åtstramning. Det skulle kraftigt öka arbetslösheten och det är ju ingen som tror att S skulle genomföra det i regeringsställning. Det här är politisk oppurtunism och det kan man ju inte ta på allvar.

-Vi har Europas starkaste finanser och vi kan trygga jobb och Sverige i ett besvärligt läge. Då säger Socialdemokraterna att man ska strama åt – det är ju helt tokigt.

21.17 Borg förnekar att man överskrider överskottsmålet.

21.18 Nu till frågan om sänkts skatt för pensionärerna med en 50-lapp i månaden. Andersson: – Poängen med Anders Borgs politik är att vidga klyftorna. Han har kallat det arbetslinjen. En klyfta som ska vidgas är den mellan löntagare och pensionärer. Vi vill att lön och pension ska beskattas lika.

21.19 Borg: – Vi vill sänka skatten för de som jobbar så fler kommer tillbaka till arbetsmarknaden. Det var viktigt att sänka skatten för de som arbetar. Sedan måste man alltid ta saker i den takt som ekonomin tillåter. Socialdemokraterna vill att vi återgår till att man förtidspensionerar och ställer ut människor från arbetsmarknaden genom att höjsa skatterna på jobb och företagande.

21.20 Andersson: – Vi har nästan 400.000 personer arbetslösa samtidigt som arbetsgivare har svårt att rekrytera rätt kompetens. Det behövs insatser för utbildning, inte minst för ungdomar. De som inte gått ut gymnasiet ska få komma tillbaka och göra det.

21.21 Det utlovade femte jobbskatteavdraget kom inte i denna budget heller. Anledningen är att regeringen vill vara försiktig, enligt Borg: -Vi valde inte ett femtejobbskatteavdrag för att vi skulle ha råd med satsningar på infrastruktur och forskning. Vi hade inte haft råd med det också, säger Borg som inte vill spekulera i när ett sådant avdrag kan införas.

21.22 – Det är tydligt att Magdalena Andersson vill punktera Anders Borgs auktoritet när det gäller den ekonomiska politiken, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein i en analys direkt efter debatten.

I morgon bitti möts Borg och Andersson dessutom i Gomorron Sverige klockan 7.15. Vad vill du fråga dem? Mejla till gomorronsverige@svt.se!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet