”Jag hade inte räknat med att det skulle vara så tungt att tigga”, säger Boris Chichev Foto: SVT

Boris fick inga pengar på åtta månader – ny lag ska göra det svårare utnyttja tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det lättare att straffa personer som utnyttjar andra för att tigga. Den 1 juli införs därför ett nytt brott; människoexploatering. 75-årige Boris Tjitjev från Bulgarien satt i åtta månader med en kopp framför sig i Partille Centrum – men fick inte behålla pengarna.

– Jag har haft det mycket svårt. Jag hade inte räknat med att det skulle vara så tungt att tigga, säger Boris Tjitjev, när SVT Nyheter träffar honom i samband med rättegången i Göteborgs tingsrätt.

Två personer åtalades för att ha utnyttjat Boris Tjitjev.

Mats Paulsson var spaningsledare när polisen förra året slog till mot den misstänkta människohandeln bland tiggarna i Partille.

– Han inte fått några pengar alls, inte en krona egentligen. Han satt här och tiggde åtta, tio timmar per dag och så fick han besök, varje dag, oftast av de två som han redovisade till, säger Mats Paulsen.

Bodde på en madrass

Två personer anklagades för människohandel. Enligt åtalet hade de sett till att Boris Tjitjev fått skjuts till Sverige, låtit honom bo på en madrass på golvet i en förortslägenhet och sedan lagt beslag på minst 60 000 kronor som han tiggde ihop under sina åtta månader i Sverige. De två hade samtidigt tagit hand om Boris Tjitjev pension som han hade hemma i Bulgarien.

De åtalade nekade till brott, sa att Boris Tjitjev själv lämnat i från sig både pengar och pension, de var ju alla som en familj. Och att han ville sova på golvet.

– Han som tog hit mig sade att det var lugnt, var inte orolig, sade han. Han såg mig i ögonen och lurade mig, säger Boris Tjitjev.

Gick inte att bevisa människohandel

Men det blev en friande dom. Domstolen ansåg att det inte gick att bevisa att de åtalade utnyttjat Boris Tjitjev på så sätt som krävs för att det ska vara människohandel.

– Han har blivit gravt utnyttjad, skulle jag vilja säga. Men vi nådde inte ända fram. Och samtidigt är det svåra ärenden att döma i, säger Mats Paulsson.

Mats Paulsson tror att lagändringen kommer att göra det lättare att få till stånd fällande domar.

– Då gör man det ändå brottsligt att utnyttja någon, även om det inte rör sig om människohandel, säger Mats Paulsson.

Ny brottsrubricering den 1 juli

Brottet människohandel är svårt att bevisa, bara runt tio procent av de misstänkta brotten leder till åtal. Förra året anmäldes 40 fall och de fällande domarna är få.

Regeringen menar att utnyttjandet av tiggare har ökat och har därför tagit fram en ny lag som det finns brett stöd för i riksdagen.

Ett nytt brott införs; människoexploatering. Enligt det regelverket räcker det med att man utnyttjar en annan person för ”arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri” för att det ska vara brottsligt.

Lagarna ändras också på andra sätt:

  • att straffskalan för människoexploatering ska vara fängelse i högst fyra år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst två och högst tio år,
  • att brottet människohandel förtydligas för att komma till rätta med svårigheter i tillämpningen så att fler ska kunna fällas för brott,
  • att straffansvaret för människohandel med barn ska gälla även vid oaktsamhet i fråga om barnets ålder,
  • att minimistraffet för människohandel som bedöms som mindre grovt skärps från fängelseminimum om fjorton dagar till fängelse i sex månader, och
  • att maximistraffet för grovt koppleri skärps från åtta till tio års fängelse.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.