Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man tror att han ska fortsätta manövrera om han sitter kvar som övergångspremiärminister”, säger SVT:s reporter Rolf Fredriksson. Foto: TT/SVT

Partikollegor kräver Boris Johnsons omedelbara avgång

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson avgår som premiärminister – men vill sitta kvar tills en ersättare tillsatts. Beskedet har väckt starka reaktioner bland flera partimedlemmar som nu kräver hans omedelbara avgång.

– Man tror att han, om han sitter kvar som övergångspremiärminister i övergångsregeringen, ska fortsätta manövrera och intigrera därifrån, säger SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson. 

Processen med att få fram en efterträdare skulle kunna vara klar så sent som i september, oktober.

Torypartiet väntas under nästa vecka lägga fram en tidtabell för hur man ska gå vidare i processen.

– Då kanske vi får se hur snabbt det här maktskiftet går och om han kan sitta kvar till september, oktober som han själv verkar ha tänkt, säger Rolf Fredriksson. 

Skulle Boris Johnson sitta kvar i en övergångsregering finns möjligheten för Labourpartiet att dra igång en så kallad misstroendeomröstning. Förlorar Boris Johnson den blir det ett nyval, något som Torypartiet helst vill undvika.

Första kandidat till posten kliver fram

Tom Tugendhat, ordförande för utrikesutskottet, meddelade redan i januari att han övervägde att kandidera till premiärministerposten om Boris Johnson avgick. Sent på torsdagskvällen efter Johnsons besked skriver Tugendhat i en debattartikel att han nu påbörjar sin kampanj för att ta över som partiledare i konservativa Tories, och därmed även som premiärminister.

”Jag har tjänstgjort tidigare – i militären, och nu i parlamentet. Nu när plikten kallar igen hoppas jag kunna göra det som premiärminister”, skriver han, rapporterar Sky News.

”Det är dags för en nystart. Det är dags för förnyelse.”

Enligt Sky News överväger även transportminister Grant Shapps att kandidera samt den tidigare hälsoministern Sajid Javid.

Den tidigare tippade kandidaten Dominic Raab, som hoppade in som premiärminister när Boris Johnson hade covid-19, har meddelat att han inte kommer kandidera som Johnsons efterträdare.  Inte heller Michael Gove och Matt Hancock kommer att kandidera, enligt Sky News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.