Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är villig att fortsätta tills en ny ledare utsetts”, säger Boris Johnson om sin roll som premiärminister. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/TT

Boris Johnson avgår

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avgår som Toryledare.

– Processen inleds nu. Jag är villig att fortsätta tills en ny ledare utsetts, säger Boris Johnson under sitt avgångstal.

Boris Johnson kommer att bli kvar som premiärminister tills dess att en ny ledare för Torypartiet har kunnat väljas i höst.

– Det är tydligt att de konservativa ledamöterna i parlamentet vill ha en ny ledare och premiärminister, säger Boris Johnson vid en pressträff framför 10 Downing Street.

– Och jag håller med om att processen att välja en ny ledare borde starta nu.

Turbulensen kring Boris Johnson

Överblick

Pinnat inlägg

Boris Johnson avgår när ny ledare är utsedd

Strax efter klockan 10 på torsdagen uppgav BBC och flera andra brittiska medier att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att avgå som ledare för det konservativa partiet Tories.

Två och en halv timme senare trädde Johnson fram och meddelade sin avgång i ett direktsänt tv-tal på gatan vid regeringshögkvarteret på 10 Downing Street.

- Processen inleds nu. Jag är villig att fortsätta tills en ny ledare är utsedd, sade Boris Johnson när han inledde sitt avgångstal klockan 13.30 svensk tid.

Detta efter att ett 50-tal ministrar och parlamentledamöter meddelat att de lämnar i protest. Även flera sittande ministrar har i dagarna uppmanat premiärministern att avgå.

- Jag vill att ni ska veta hur ledsen jag är att behöva ge upp världens bästa jobb.

Han fortsatte:

- Tillsammans med ett ersättningskabinett sitter jag kvar tills vi har en ny ledare.

Talet varade i cirka sex minuter. Han sade dock inga namn på ministrar i "ersättningskabinettet". Men enligt brittisk media väntas Johnson fortsätta leda landet i några månader till.

- Framför allt vill jag tacka er, den brittiska allmänheten, för det enorma privilegium ni har gett mig, sa han.

Boris Johnson är premiärminister sedan 24 juli 2019. Han var Londons borgmästare 2008 till 2016 och utrikesminister 2016 till 2018.

Ett av hans vallöften var att Storbritannien skulle lämna EU (brexit) vilket han genomförde.

Labourledare frias efter uppmärksammad ölkväll

Vid sidan av den festskandal som ledde fram till Boris Johnsons avgång har också Storbritanniens oppositionsledare utretts för ett liknande övertramp. Labours ledare Keir Starmer kommer dock inte behöva betala böter, rapporterar TT.

Utredningen av honom och partiets vice ordförande Angela Rayner läggs ned, meddelar polisen.

Polisen har tittat närmare på en incident där de två åt indisk hämtmat och drack öl tillsammans med partikollegor i samband med att de bedrev kampanjarbete inför ett lokalval i Durham i nordöstra England. Det skedde samtidigt som stränga smittskyddsregler rådde och befolkningen i övrigt förbjöds att samlas i grupper inomhus.

Händelsen uppmärksammades som "beergate" i brittiska tidningar, vid sidan av "partygate" som gällde Torypartiets olika tillställningar.

Premiärminister Boris Johnson, den nyligen avgångne finansministern Rishi Sunak och många andra dömdes till böter för de regelbrotten, skriver TT.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

James Savage om valet av ny Toryledare

James Savage, chefredaktör för The Local, ger sin syn på den framtida processen för att välja en ny Toryledare.

- Det kommer bli en intressant process när man tänker på att det finns så många möjliga kandidater och ingen uppenbar förhandstippad vinnare.

På frågan om vad som krävs av en ny Toryledare för att ena sitt parti svarar Savage skämtsamt att det hjälper att man inte är Boris Johnson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Katrine Marçal: "Inga ursäkter"

Katrine Marçal, journalist på Dagens Nyheter, säger att Boris Johnsons avgångstal var speciellt och att det knappt innehöll några ursäkter.

- Det enda han bad om ursäkt för var att han inte har haft möjlighet att fullfölja mandatet från folket.

Markerad händelse

Vice premiärminister håller låg profil

Storbritanniens justiteminister och vice premiärminister Dominic Raab har under torsdagen hållit låg profil. Han har inte uttalat sig offentligt på sina konton i sociala medier.

Raab har tidigare försvarat Johnsons hantering av den så kallade "Chris Pincher-affären" som fick Johnson på fall.

Avhoppen och Boris Johnsons beslut att nu avgå följer på den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

Markerad händelse

Inrikesministern: Fortsätter arbeta för nationell säkerhet

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel skriver på Twitter och sin Facebooksida att hon fortsätter som inrikesminister "i denna kritiska tid". Hon tillägger att hon kommer att arbeta med kollegor "tvärs över regeringen"

Markerad händelse

Urikesministern: Rätt beslut

Storbritanniens utrikesminister Liz Trust välkomnar Boris Johnsons besked. Strax efter hans tal då han meddelade sin avgång tweetade hon:

"Premiärministern har fattat rätt beslut. Regeringen under Boris ledning hade många framgångar - levererade Brexit, vacciner och stödde Ukraina. Vi behöver lugn och enighet nu och att fortsätta styra tills en ny ledare hittats".

Talet är över

- Jag vet att även om saker ibland kan verka mörka nu, så är vår framtid tillsammans gyllene.

Det blir den brittiske premiärministerns sista ord under presskonferensen.

"Min plikt att fortsätta göra det vi lovade"

Premiärministern tackar även de som röstade på Tories 2019.

- Anledningen till att jag har fortsatt kämpa för att få vara kvar är inte bara för att jag har velat, utan att jag kände att det var min plikt till er att fortsätta göra det vi lovade, säger Boris Johnson.

- Och till er, den brittiska befolkningen, vill jag säga att jag är ledsen över att överge det bästa jobbet på jorden.

Boris Johnson: "Tack för förtroendet"

Under premiärministertalet utanför 10 Downing Street säger Boris Johnson att det konservativa partiets vilja är tydlig: en ny partiledare och premiärminister borde utlysas.

- Och jag håller med om att processen att välja den nya ledaren borde starta nu, säger han.

- Jag har i dag utsett ett kabinett som kommer att leda landet tillsammans med mig fram till att en ny premiärminister är på plats.

Markerad händelse

Försvarsministern: Skyldighet att hålla landet säkert

Storbritanniens försvarsminister, Ben Wallace, uppmanar sina kollegor i regeringen att hålla huvudet kallt under den brittiska regeringskrisen. När nyheten briserade i brittiska medier tweetade han:

"Ett antal av oss har en skyldighet att hålla landet säkert, oavsett vem som är premiärminister. Partiet har en mekanism för att byta ledare och det är den mekanism som jag råder kollegor att använda. Under tiden skulle allmänheten inte förlåta oss om vi lämnade regeringskontoren tomma. "

Ben Wallace pekas av tidningen Times ut som en möjlig efterträdare.

Försvarsminister Ben Wallace Twitterkonto
Försvarsminister Ben Wallace Twitterkonto

Avhoppen har haglat tätt och till och med ministrar som premiärministern tillsatte i förrgår har vänt sig emot honom. Storbritanniens finansminister Nadhim Zahawi, som tillsattes i tisdags, blev på onsdagen den sista av ministrarna att kräva premiärminister Boris Johnsons avgång.

”Landet behöver en regering som inte bara är stabil, utan även agerar med integritet”, skriver han i ett brev till premiärministern som han publicerat på Twitter.

I en tweet riktar han sig direkt till Boris Johnson:

”Detta är inte hållbart och det kommer bara att bli värre: för dig, för det konservativa partiet och viktigast av allt landet. Du måste agera rätt och gå nu”, skriver Zahawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.