Arkivfoto. Efter en lång börsuppgång rustas det för börsfall på fler håll. Alecta som förvaltar över 1 100 miljarder kronor åt 2,6 miljoner privatkunder minskar nu aktieandelen i värdeportföljen inför risken för fallande kurser. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Börsproffsen tar skydd mot sämre tider

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång period av börsuppgång har många proffs blivit försiktigare. Så kallade insiders – personer med inblick i de egna företagen – har sålt mer aktier i år än under hela förra året, visar nya siffror som SVT Nyheter tagit fram. Stora pensionsförvaltare skyr risk och minskar nu också andelen aktier.

De kallas för insynspersoner eller “insiders” – personer som har ett informationsövertag mot resten av aktiemarknaden, exempelvis en vd eller en finanschef. Information som kan påverka aktiekursen väsentligt, såväl positivt som negativt. 

Därför får inte insiders göra affärer när de vill. Men när de väl får sälja eller köpa blir det ofta en god affär för insidern, visar forskning som professor Henrik Nilsson på Handelshögskolan i Stockholm har gjort.

Sålt mer än under hela förra året

I år har insiders valt att sälja aktier i sina bolag. Det visar nya siffror som SVT tagit fram med hjälp av ägartjänsten Holdings. Insiders har under årets första åtta månader nettosålt aktier för 5,4 miljarder kronor. Det är en miljard kronor mer jämfört med förra årets alla tolv månader. Stora enskilda affärer har påverkat siffrorna.

När en insider köper aktier i det egna bolaget är signalen tydligare att hen tror på utvecklingen, under förutsättning att det också är ett väsentligt belopp, menar Henrik Nilsson. Däremot ger en försäljning otydligare signaler.

– Insidern kan sälja på grund av att hen behöver pengarna till något. Det kan också vara att insidern behöver sprida sina risker. Men självklart kan det vara så att insidern ser att det är på väg att gå fel, bli dåligt, och därför säljer av den anledningen, säger Henrik Nilsson, till SVT.

Växlar från aktier till mindre risk

Men efter en lång börsuppgång rustas det för börsfall på fler håll. Alecta, som förvaltar över 1 100 miljarder kronor åt 2,6 miljoner privatkunder, minskar nu aktieandelen i värdeportföljen inför risken för fallande kurser.

– Aktier har ju varit ett fantastiskt tillgångsslag med en uppgång på 30 procent i år. Men nu tycker vi att aktier är väldigt fullvärderade. Då så vill vi passa på att utnyttja det värdet i andra tillgångsslag som inte är lika högt värderade, säger Hans Sterte som är kapitalförvaltningschef hos Alecta.

Hör aktieexpertens tips till oroliga sparare:

Aktieexperten: ”Nog sjutton blir man nojig” 

Underlaget till insidersiffrorna kommer från ägartjänsten Holdings. De avser Stockholmsbörsens huvudlista (large-, mid- och small cap).

Holdings har sammanställt rapporterade affärer till Finansinspektionen. De har sedan filtrerat bort affärer som de inte bedömer är rena köp eller sälj, till exempel optionslösen, aktiesparplaner, teckningar i företrädesemissioner med mera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.