Mann i kostym står framför Vita huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi om reaktionerna i USA efter Trumps tullar. Foto: SVT

Börsras i världen – största sedan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Trumps tullbesked har skapat dramatiska ras på världens börser.

Stockholmsbörsen hade sin sämsta vecka sedan pandemin.

– Det är dåligt med tullar, det går inte att säga något annat och nu har vi sett en del av de konsekvenserna, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Under onsdagen kom Trumps besked om tullar mot världens länder. För Kina införs tullar med 34 procent, och de valde att svara med samma mynt mot USA.

Efteråt har det varit röda siffror på världens börser.

Trumps tullar

– Nu när Kina tar och svarar med full kraft så är handelskriget i full gång, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Största sedan pandemin

Under fredagen stängde Stockholmsbörsens breda index på minus 4,2 procent. Vid samma tid var det ungefär samma nedgångar på börserna i London, Frankfurt och Paris, rapporterar TT.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde på minus 4,1 procent. Tappen är de största sedan pandemiåret 2020.

– Det är tungt för alla sparare och alla småsparare, det visar ju att tullar är dåligt. Det är dåligt på kort sikt och det är dåligt på lång sikt, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till SVT.

Storbanker tappade stort under fredagen, bland annat Swedbank med minus 8 procent. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén säger att marknaden nu drar slutsatsen att risken för lågkonjunktur ökat.

Även på New York-börserna fortsatte tappen för andra dagen i rad, de största sedan pandemin. På fredagen hade det breda S&P 500 gått ned 6 procent. Risken är nu stor för högre inflation, enligt USA:s riksbankschef.

– Mängder av amerikanska småsparare är oroliga. Frågan är hur långt tålamodet med den här turbulensen är, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Ministern: ”Följer noga”

Utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) har redan konstaterat att tullarna kan leda till högre priser och lägre tillväxt. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att Sverige har en ”betydande motståndskraft” i ekonomin, och att Sverige och EU ska nu arbeta ”konstruktivt” för att få en så bra situation som möjligt efter tullbeskedet.

– Men på lång sikt, om vi kommer in i ett läge med högre tullar, då drabbar det hela världsekonomin och det drabbar den svenska ekonomin. Då måste ju vi såklart också vidta de åtgärder och reformer som bygger så mycket styrka som möjligt i svensk ekonomi, enligt de spelregler som i sådana fall råder.

– Vi har en låg offentlig skuldsättning, välskötta offentliga finanser och myndigheter med verktyg att agera. Så Sverige är robust och starkt. Vi följer det här noga och kommer alltid värna den finansiella stabiliteten.

Vad är en tull?

Tull är en avgift som företag eller privatpersoner betalar när de importerar en vara. I vissa länder betalar man även tull till staten när man exporterar en vara. Den vanligaste tullformen är så kallade värdetullar, där tullen uttrycks i procent av varans värde.

Syftet med tullar är ofta att öka statens intäkter och/eller skydda sin egen industri från konkurrens från importerade varor, enligt Kommerskollegium, som är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

Källa: Kommerskollegium

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet