• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nybyggnation i Uppsala. Men nu skjuts andra bostadsprojekt i staden upp. Foto: SVT/Oskar Idin

Bostadsbrist i de flesta kommuner – men byggandet spås minska

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det råder bostadsbrist i de flesta kommuner så bromsar bostadsbyggandet in. Enligt en färsk rapport från Boverket är behovet av bostäder fortsatt stort, inte minst för dem som behöver bostäder till lägre priser.

I Boverkets enkät svarade 243 av Sveriges totalt 290 kommuner att de har underskott på bostäder – 12 kommuner färre än förra året. 42 uppger att de har balans på bostadsmarknaden, vilket är 8 kommuner fler än förra året.

Boverket konstaterar också att situationen fortfarande är ansträngd för grupper som är nya på bostadsmarknaden, till exempel unga, nyanlända och äldre som vill flytta. Mer måste byggas, konstaterar Boverket.

Agenda

Nybyggnationen spås minska kraftigt

Enligt den senaste konjunkturprognosen från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier kommer bostadsbyggandet att minska med tiotusentals de närmaste åren. Se grafik nedan:

Bostadsbyggandet har ökat senaste åren men branschen spår nu en minskning. Grafik: SVT

Annars har kurvan pekat uppåt de senaste åren. Bostadsbyggandet mer än fördubblades mellan 2013 och 2017.

Cattis Carlén, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, visar Agendas reportageteam en tomt i Uppsala där 112 lägenheter skulle ha byggts, ett projekt som är lagt på is tills vidare.

”Amorteringskravet dämpar marknaden”

– Det blev stor skillnad efter senaste amorteringskravet som har en dämpande effekt på marknaden och prisutvecklingen. Färre projekt sätts igång jämfört med ett år sedan, säger hon.

Och Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier, håller med:

– Den effekt som politikerna väntade av till exempel skärpta amorteringskrav kanske de inte hade räknat med skulle komma så snabbt och så snart.

”Bra om lyxmarknaden kollapsar”

Medan Hans Lind, en av Sveriges ledande fastightesekonomer, anser att det som sker är en normalisering av en överhettad bostadsmarknad.

– Det vi borde bygga är egentligen bostäder för grupper med lägre inkomster. Ur det perspektivet kan jag tycka att det är bra om marknaden för – så att säga – lyxprodukter kollapsar, för då frigörs resurser, säger han.

Flera önskemål till politikerna

Cattis Carlen har en rad önskemål till politikerna inför nästa mandatperiod:

– Trappa ner ränteavdragen, ta bort amorteringskraven, främja en sund amorteringskultur, ta bort flyttskatten med hjälp av en höjd fastighetsavgift. Då kan man åstadkomma en ökad rörlighet och möjlighet för folk att efterfråga fler bostäder.

Agenda söndag 13 maj

Kristdemokraternas och Vänsterpartiets bostadspolitiska talespersoner Caroline Szyber och Nooshi Dadgostar debatterar det minskade bostadsbyggandet i Agenda söndag 13 maj kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet