Hör Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, berätta vilka konsekvenser hon ser av att byggandet sjunker. Foto: SVT

Kraftig minskning av bostadsbyggandet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu faller produktionen av nya bostäder i Sverige. Nästa år faller byggandet ner till sin lägsta nivå på över fyra år, enligt en ny prognos för byggkonjunkturen från Sveriges Byggindustrier. Därmed faller bostadsbyggandet till en nivå som ligger långt under den som Boverket satt upp för att råda bot på bostadsbristen i landet.

– Vi ser att det har vänt och det är ett sjunkande antal bostäder som kommer att komma byggas framöver. En ganska kraftig nedgång, säger Catharina Elmsäter-Svärd, som är vd för Sveriges Byggindustrier, till SVT Nyheter.

Sveriges Byggindustrier är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation och har 3 500 medlemsföretag. Deras prognos bygger bland annat på vad deras medlemmar rapporterar inom läget i branschen.

Topp förra året

Och det är tydligt att byggkonjunkturen nu viker nedåt. Efter flera år av ökat bostadsbyggande med en topp förra året på 65 000 påbörjade bostadsbyggen, faller det ner till 55 000 i år, och ända ner till 46 000 år 2019.

Detta är dåliga nyheter för regeringen som säger sig ha höga ambitioner vad gäller bostadsbyggandet i Sverige. Enligt Boverket behövs 600 000 nya bostäder fram till år 2025, eller drygt 80 000 nya bostäder om året.

”Jobb och tillväxt hotas”

Inom branschen pekas osäkerheten på bostadsmarknaden ut som en viktig bov i dramat. Framför allt påverkar detta nyproduktionen av bostadsrätter.

– Allt detta innebär att människor som behöver ha en bostad inte kommer att få tag på en bostad. Det innebär också att jobb och tillväxt hotas framöver, kommenterar Catharina Elmsäter-Svärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.