Boverkets chef Janna Valik vill att det ska byggas billigare bostäder. Foto: SVT

Boverkets chef: Låt bostadslösa bygga sina bostäder

Uppdaterad
Publicerad

En lösning på bostadsbrist och sysslolöshet kan vara att låta människor vara med och bygga sina egna bostäder. Det föreslår Boverkets generaldirektör Janna Valik. – Vi kommer att ha ett möte med Arbetsförmedlingen där vi diskuterar det här, säger hon i kvällens Agenda.

Mer än 150.000 asylsökande har kommit till Sverige under året. Hur man ska ordna jobb, bostäder och en bra skolgång till de nyanlända är nu frågor som ansvariga myndigheter brottas med. 

På Boverket har man redan satt i gång ett arbete för att förenkla byggreglerna. Men det byggs fortfarande för lite och för dyrt. Enligt prognosen behövs 70.000 nya bostäder nästa år, och nära en halv miljon fram till år 2020. 

Agenda

– Varför bygger man inte billigare än man bygger i dag? Det är en fråga som jag ställer mig varje dag, typ 24 timmar om dygnet, säger Boverkets chef Janna Valik. 

Vill förena två behov

Bostadsbristen öppnar upp mer okonventionella förslag.  

– En sådan idé skulle kunna vara att man bygger sin egen bostad, vilket låter helt tokigt. Jag vet inte ens om det är möjligt. Men jag vill gärna testa den idén.  

Hon ser framför sig två behov: många som står utanför bostadsmarknaden och många som behöver sysselsättning. 

– Det vi tänker är: Kan man förena de här två behoven på ett klokt sätt? 

Hur skulle det kunna gå till? 

– Rent konkret kan jag inte berätta hur det ska gå till, för det är på idéstadiet och vi måste testa om det överhuvudtaget är genomförbart. Kan man med handledning av proffs jobba i team där man bygger sina egna bostäder? Vi har tagit kontakt med Arbetsförmedlingen och kommer att ordna ett möte där vi diskuterar det här. 

Är inte det här inte en tecken på att myndigheterna abdikerar?

– Absolut inte. Myndighetens uppgift är att säkerställa byggreglerna, de finns kvar oavsett vem som tillämpar dem. På det sättet styr man att det inte blir High Chaparall därute.

”Fler och fler bostadslösa arbetssökande”

Även på Arbetsförmedlingen lyfter man bostadsbristen som en av de större utmaningarna.  

– Redan i dag är det så att fler och fler som kommer till oss i etableringsuppdraget är bostadslösa eller väldigt trångbodda. Jag har träffat på folk som är inskrivna hos oss som bor i källarförråd. Den personen var inte särskilt matchningsbar mot arbetsmarknaden för den personen söker desperat efter en bostad, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet