Bra att se över sina dryckesvanor efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Semestern är slut och det är dags att återgå till vardag och jobb. Under sommaren dricker många mer alkohol än under resten av året, och det kan vara en god idé att hålla koll på hur man hanterar alkoholen i höst.

– Man ska vara observant om man ändrat sin dryckesvanor under semestern. Många dricker mer på sommaren och det kan vara bra att fråga sig hur man hanterar detta när semestern tar slut, säger Olle Frisén, överläkare som länge jobbat inom beroendevården.

Olle Frisén har en del konkreta exempel på varningssignaler.

– Om man märker att man behöver dricka mer för att nå motsvarande effekt, tänker mycket på alkohol och får ett starkt sug efter alkohol bör man vara vaksam.

Misslyckas med strategier

Det mest typiska är ändå, enligt Olle Frisén, att människor helt enkelt får svårt att kontrollera sitt alkoholintag. Att man försöker minska det men att man inte förmår göra så. Man dricker mer och detta får i sin tur i sin tur negativa konsekvenser.

– Man kanske sätter upp strategier som att inte dricka starksprit eller att inte dricka innan ett visst klockslag, men man lyckas ändå inte. Tydliga tecken på att man behöver söka hjälp.

Inventerar sina kontakter

Torbjörn Åberg är konsult inom IT-branschen och har skrivit en bok om sitt alkoholberoende. Enligt honom är ett tydligt varningstecken på att man bör söka hjälp när ens tänkande börjar kretsa allt mer kring alkohol.  

– Man tänker mycket på alkohol och ser till att ha något att göra på kvällen så man kan dricka. Man inventerar sina kontakter, vem kan jag ringa i kväll? Man väljer också att umgås med vänner som gärna dricker mycket och man ser det som helt naturligt, man är ju bara social och glad.

Alkoholism ett svårt ord

För Torbjörn tog det stopp när konsekvenserna av drickandet blev för stora och alkoholen tog för mycket kraft och energi från hans liv.

– Jag valde att hålla mig borta helt från alkoholen. Jag tror också att många som tvekar med att söka hjälp gör det på grund av ordet alkoholist. Det är ett stigmatiserat ord som jag inte kände igen mig i då jag hade, och alltid hade haft, ett väl fungerande liv.

Fakta: Alkoholberoende

  • En del som dricker alkohol utvecklar så småningom ett beroende. Då har du vant dig vid alkohol och det kan vara svårt att sluta dricka. Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Det finns bra metoder för att komma till rätta med ett alkoholberoende.
  • Alkoholberoende är vanligt. Alkoholvanor och risken att utveckla ett beroende kan påverkas av olika saker. Till exempel hur du har det omkring dig, hur du mår och av ärftlighet. Det går inte att säga hur lång tid och hur mycket du måste ha druckit för att utveckla ett beroende. 

Symtom

Tecken på att du har ett beroende är att du

  • känner ett starkt begär efter alkohol
  • dricker mer alkohol och dricker under längre tid än vad du hade tänkt dig
  • har misslyckats med att minska drickandet
  • ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt
  • måste dricka mer alkohol än tidigare för att bli berusad
  • mår dåligt när du inte får alkohol och får så kallade abstinensbesvär, som exempelvis skakningar, illamående eller sömnsvårigheter.

Om tre eller fler av påståendena stämmer in på dig räknas du som alkoholberoende enligt sjukvården.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.