Trots coronapandemin ska deklarationen fungera som vanligt – och rekordmånga deklarerade det första dygnet. Foto: EPA/CDC/Christine Olsson/TT

Bra att veta om deklarationen i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den globala coronapandemin ska det också deklareras i Sverige. Skatteverket ser rekord i tidiga deklarationer, men coronaviruset kan sätta käppar i hjulet för sena inskickare.

17 mars öppnade Skatteverket portarna för årets deklaration. Under det första dygnet skickade drygt 765 000 svenskar in sin deklaration – en rekordsiffra, enligt Johan Schauman, deklarationsexpert.

– Det är nästan tio procent av de som ska deklarera i år som gjorde det första dygnet.

Coronapandemin

Från Skatteverkets sida kan man inte se att rekordet skulle bero på att många nu arbetar hemma eller är i karantän på grund av coronaviruset.

Corona verkar inte påverka

– Antalet som deklarerar första dygnet har ökat varje år. Och årets ökning sticker inte ut så mycket att man kan dra några slutsatser om att det skulle bero på corona. Men det är positivt att så många kommer ihåg att deklarera trots allt som händer i världen just nu, säger Johan Schauman.

Coronaviruset verkar inte påverka privata deklarationer nämnvärt – ännu. Men om man skulle bli sjuk och ännu inte lämnat in sin deklaration när sista datumet, 4 maj, närmar sig, kan man behöva vidta åtgärder.

– Då kan man behöva ansöka om anstånd. Då får man två veckor till på sig att deklarera. Det gäller bland annat vid sjukdom och då gäller det alla sjukdomar, inte bara corona. Men det bästa tipset är egentligen att deklarera så tidigt som möjligt, om man hunnit kontrollera sina uppgifter och inte har något som ska läggas till.

Förändringar för företag

Samtidigt arbetas det febrilt på Skatteverket för att anpassa sig efter den verklighet som många krisande företag nu lever i till följd av coronaviruset. Med nya besked från regeringen om krispaket och lagändringar måste myndigheten se till att deras verktyg uppdateras i takt med förändingarna.

– Företag ska exempelvis kunna betala sin skatt senare. Då måste vi ha en smidig lösning för det, säger Skatteverkets deklarationsexpert.

Han vill samtidigt understryka att coronaviruset inte påverkat myndighetens arbete nu i deklarationstider.

Skatteåterbäring i april

– Det är viktigt att poängtera att arbetet rullar på för oss och att man kan deklarera som vanligt, säger Johan Schauman.

Och vill man få sin skatteåterbäring redan i april kan det snart bli bråda dagar. Då måste man deklarera senast den 31 mars.

Hålltider deklarationen 2020

17 mars: Från detta datum är det möjligt att skicka in sin deklaration. Skatteverket råder att man innan dess ska ha kollat igenom sin deklaration och att man undersökt ifall man har rätt till eventuella avdrag på skatten.

31 mars: Sista datumet att deklarera om man vill få sin skatteåtebäring i april. Detta förutsätter att man inte ändrat eller lagt till något i deklarationen.

4 maj: Tiden för att skicka in deklarationen 2020 stänger.

Källa: Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet