Brå presenterar på ondagen en studie om dödliga skjutningar. Foto: TT

Sveriges dödsskjutningar i topp i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa.

Det visar en ny rapport som Brottsförebyggande rådet presenterar i dag.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har fått i uppdrag att utreda utvecklingen av det dödliga skjutvåldet i Sverige. I dag presenteras deras studie.

I studien har man jämfört dödsskjutningar med 22 andra europeiska länder under 19 år, mellan 2000 och 2019, och kommit fram till att Sverige ligger på högst nivå i Europa när det gäller dödligt skjutvåld.

– Ökningen som Sverige redovisar går inte att se någon annanstans i Europa. Sverige har rört sig från botten till toppen i Europas statistik, säger Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå.

Sker främst i kriminell miljö

Åtta av tio dödsskjutningar i Sverige sker i kriminell miljö, visar studien. Enligt Brå kan skjutningarna kopplas till illegal droghandel, kriminella grupperingar och bristande förtroende för polisen.

– Men de här faktorerna finns i flera andra europeiska länder. Upptakten till varför det dödliga skjutvåldet ökat mest i Sverige vet vi inte, säger Klara Hradilova-Selin.

Håkan Jarborg, polismästare i polisregion Syd, kommenterar resultatet:

– Tyvärr bekräftar det vad vi tidigare sett, att ökningen i Sverige är unik, säger han.

Låg nivå för andra typer av dödsvåld

I början av 2000-talet låg Sverige i botten när det gällde dödligt skjutvåld i Europa. Sedan 2013 har våldet dock ökat kraftigt och sedan 2018 ligger alltså Sverige i topp. När det gäller övrigt dödligt våld ligger Sverige fortfarande på mycket låga nivåer jämfört med andra europeiska länder, visar Brå-studien.

Brå har inte studerat siffror för i år och det finns därför inte med i deras studie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.