Damberg: Skjutningar kan bli valfråga

Publicerad

Skjutningarna i Sverige kan bli en viktig fråga inför valet 2022. Det tror inrikesminister Mikael Damberg som i SVT:s 30 minuter säger att inte vore mer än ”rimligt”.

– Vi ska inte vänja oss vid att ha vi har den här nivån av skjutningar och sprängningar i Sverige, säger han i programmet.

Skjutningarna i Sverige har minskat kraftigt under årets första två månader. Detta efter att de har ökat totalt sett sedan 2016 och nådde nya toppnivåer när 2020 summerades, visar polisens statistik över bekräftade skjutningar i landet.

Inrikesminister Mikael Damberg tror nu att frågan kan få en stor roll i valet 2022 om inte den nedåtgående trenden håller i sig.

– Vi ser ju redan i dag att det är väldigt viktig fråga för väljarna. Och det tycker jag är rimligt. Vi ska inte vänja oss vid att vi har den här nivån på skjutningar och sprängningar i Sverige, säger Mikael Damberg i SVT:s 30 minuter.

Gäng slagits ut

En förklaring till den tillfälliga nedgången, enligt inrikesministern, är en stor polisoffensiv i Stockholm där åtta kriminella nätverk har slagits ut den senaste tiden. Han har tidigare också pekat på att fler sitter frihetsberövade jämfört med förra året och att fokus ligger på den kriminella gängmiljön.

Han hoppas att utvecklingen kommer att hålla i sig.

Färre skjutningar under början av 2021

”Då blir det ett problem”

– Det avgörs väl lite grann om jag får rätt då. Om vi ser en mer positiv utveckling, att det gick att vända som det gick i Malmö. Går det att göra i fler städer runtom i Sverige? Det tror jag, att det går att visa att det finns en trygghet i att de här polissatsningarna och annat också kommer att lösa mer av utvecklingen, säger Mikael Damberg.

Och om det inte vänder?

– Om det inte vänder blir det en större fråga. Då blir det ett problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.