Johan Forssell: Förvånad att regeringen gör en så stor sak av det här

Uppdaterad
Publicerad

Under årets två första månader har antalet skjutningar minskat, det var inrikesministerns budskap under tisdagens presskonferens.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, är förvånad över att regeringen gör ett så stort nummer av siffrorna.

– Det är såklart väldigt positivt om skjutningarna minskar men vi har haft fem år bakom oss där de egentligen bara ökat och ökat och ökat, säger han.

På tisdagen presenterade inrikesminister Mikael Damberg (S) siffror över antalet skjutningar. Damberg pekade på en positiv trend under årets första månader, med färre antal skjutningar jämfört med samma period förra året.

Under de två första månaderna av 2020 inträffade 54 skjutningar, i år ligger siffran på 33. Årets siffror påminner om 2018, då sköts 34 personer under januari och februari.

”Förvånad”

Men tittar man tillbaka på statistiken kan man se att antalet skjutningar varierar över året och vissa år är juni den värst drabbade månaden, andra år sker flest skjutningar i augusti.

– Jag är förvånad över att regeringen gör en så stor sak av det här – att de kallar till pressträff efter två månader, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

”Behövs skarpare lagar”

Forssell är trött på regeringens program med 34 punkter för att råda bot på gängvåldet. Han vill se nya åtgärder presenteras, men framför allt vill han att förslagen når lagstiftarna i riksdagen.

– Trots all tid som har gått och alla skjutningar som har varit har nästan inget av programmet nått riksdagen. Det handlar om att angripa de här gängen med en helt annan energi och skarpare lagstiftning – till exempel som den lagstiftning som länge funnits i Danmark och som varit framgångsrik.

Statistik över antalet skjutningar

Som skjutning räknas ett tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen.

Antalet skjutningar i hela landet, månad för månad de senaste sex månaderna. Siffran i parentes avser samma period året före.

Skjutningar

Februari 2021: 13 (21)

Januari 2021: 20 (33)

December 2020: 21 (37)

November 2020: 22 (30)

Oktober 2020: 34 (18)

September 2020: 39 (35)

Polisen har sammanställt nationell statistik över skjutningar sedan november 2016.

Skjutningar år för år

2021 (fram till 28 februari): 33

2020: 366

2019: 334

2018: 306

2017: 324

2016 (endast november och december): 41

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.