Inrikesministern tror att gängkriminaliteten vänder nu

Uppdaterad
Publicerad

Tullen beslagtog rekordstora mängder narkotika och vapen i fjol, jämfört med tidigare år. Trots det ökade antalet dödsskjutningar i Sverige. Men inrikesministern tror att den trenden är på väg att vända.

– Jag är försiktigt optimistisk.

Då resandet minskat i och med pandemin har tullen kunnat lägga mer resurser på att söka igenom godstrafiken. Detta uppges vara ett av skälen till att man kunnat beslagta stora mängder narkotika och vapen under 2020.

”Myndigheten bestämmer”

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) fick under torsdagen frågan i Morgonstudion varför man inte alltid har kapaciteten att genomsöka just den inkommande godtrafiken.

– Vi har hela tiden vetat att det kommer in knark den vägen, men nu har man lärt sig hur man ska jobba. Och så bygger vi mer samarbeten mellan polisen och tullen.

Men kommer man fortsätta jobba så här nu?

– Ja det är ju myndigheten som bestämmer men vi har lyssnat på myndighetschefen, säger Mikael Damberg och konstaterar att han tror att man tjänar på att inte bara ta enskilda beslag, utan att även spåra bakåt för att se vilka som importerar droger till Sverige.

Allt fler skjutningar skjutningar

Antalet skjutningar var rekordmånga förra året, trots att Tullverket beslagtog mer än dubbelt så mycket vapen och ammunition jämfört med 2019. Hör Mikael Damberg svara på frågor om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.