Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Färre skjutningar under början av 2021

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningarna i Sverige har under januari och februari gått ner med 40 procent jämfört med i fjol.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det är polisens arbete mot de kriminella gängen som har gett resultat.

– Det är ett kvitto på polisens offensiva arbete, säger han till SVT Nyheter.

Den statistik som inrikesminister Damberg lyfter fram under presskonferensen är polisens siffror över antalet skjutningar i Sverige. Under januari och februari i år skedde sammanlagt 33 skjutningar i Sverige, vilket går att jämföra med 54 under samma månader 2020.

Flest skjutningar 2020

Samtidigt har antalet skjutningar ökat de senaste åren. Sedan 2016 har polisen fört statistik över bekräftade skjutningar i Sverige, och när 2020 sammanfattades blev det året med flest skjutningar hittills.

– Det kan mycket väl komma bakslag, men det vi har sett är att polisen har frihetsberövat omkring 1 000 fler personer än för två år sedan, och udden är riktad mycket mot de här gängkriminella miljöerna. Jag är helt övertygad om att det kommer en vändning. Vi vet inte om den vändningen har kommit redan nu, säger Mikael Damberg.

”Många häktade”

En förklaring till den tillfälliga nedgången är enligt Damberg en stor offensiv från polisen i Stockholmsregionen, där man har slagit ut åtta kriminella nätverk den senaste tiden.

– Man har väldigt många människor häktade och det är flera rättegångar på gång.

”Pekar åt rätt håll”

Samtidigt vill han inte dra några större slutsatser kring de minskade skjutningarna i början av året mer än att det är positivt att siffrorna pekar nedåt.

– Vi får se om det kommer en vändning i år men det är ändå bättre att siffrorna pekar åt rätt håll än åt fel håll, säger Mikael Damberg.

Mats Knutson, SVT:s politiske kommentator, tror regeringen vill peka på en positiv trend, men samtidigt undvika att göra samma felbedömning som 2018 då justitieminister Morgan Johansson (S) twittrade att det var bra att skjutningarna såg ut att minska kraftigt.

– Man trodde man såg en nedgång, men istället såg vi en kraftig ökning 2019 och speciellt 2020.

Oklart om det är en tillfällighet

Regeringen väljer ändå att lyfta fram statistiken för årets första månader som positiva.

– Om det här är en tillfällig nedgång eller inte, det vågar jag inte ha några synpunkter på för det vet man inte. Det skulle inte vara konstigt om man ser en nedgång med tanke på den kraftansamling vi ser i samhället med fler polisanställda, skärpta lagar och att polisen nu har en större möjlighet till hemlig avlyssning. Men det avviker inte kraftigt från tidigare år, säger Knutson.

Se regeringens pressträff på SVT Play.

Statistik över antalet skjutningar

Som skjutning räknas ett tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen.

Antalet skjutningar i hela landet, månad för månad de senaste sex månaderna. Siffran i parentes avser samma period året före.

Skjutningar

Februari 2021: 13 (21)

Januari 2021: 20 (33)

December 2020: 21 (37)

November 2020: 22 (30)

Oktober 2020: 34 (18)

September 2020: 39 (35)

Polisen har sammanställt nationell statistik över skjutningar sedan november 2016.

Skjutningar år för år

2021 (fram till 28 februari): 33

2020: 366

2019: 334

2018: 306

2017: 324

2016 (endast november och december): 41

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.