Allt fler föräldrar väljer att ta hjälp av extern läxhjälp åt sina barn. Foto: Scanpix

Läxhjälpsbranschen växer

Uppdaterad
Publicerad

Läxhjälp åt skolbarn har på senare år vuxit fram i en rad olika alternativ. Det sker både i skolans regi, av olika frivilligorganisationer och även av privata företag.

Den kommersiella branschen har vuxit kraftigt på bara några år och idag finns minst ett tiotal företag. Förra året omsatte branschen över 44 miljoner kronor, visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Störst av alla är My Academy som 2011 omsatte över 26 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt en halv miljon kronor. Företaget har på senare år vuxit med cirka 30 procent om året, enligt vd Peter Burman.

– Det är fortfarande en ung marknad. Det är inte så att vi och våra kolleger slåss om några få procent utan det här är någonting som växer, och föräldrar blir mer och mer benägna att anlita den här typen av hjälp, säger Peter Burman.

My Academy har funnits i flera år, men bara förra året startade fyra nya företag som ska sälja läxhjälp. Minst ett av dem har startats av lärare. Med det nya förslaget att läxhjälp ska omfattas av rut-avdrag även på gymnasienivå kan man förvänta sig att marknaden växer.

I regeringens förslag framgår det att avdraget skulle innebära ett skattebortfall på 30 miljoner kronor om året kommande år.

Debatt i Aktuellt

I torsdagens Aktuelltdebatterade Henrik von Sydow, moderat ordförande i skatteutskottet och Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson frågan om läxhjälp.

Aktuellt kan ses i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rut-avdrag för läxhjälp

Mer i ämnet