Löfven vill i breven, som är skrivna 2013, det vill säga innan Stefan Löfven blev statsminister, att Brasiliens ex-president Lula da Silva ska övertala den sittande presidenten att välja svenska stridsflygplan. Foto: Erik Mårtensson / TT

Brev från Stefan Löfven till Brasiliens ex-president: ”Käre kamrat”

Publicerad

I en husrannsakan mot SAAB:s förre agent i Brasilien hittade polisen flera brev från Stefan Löfven till ex-presidenten Lula da Silva. Breven ska ha skrivits för att övertala Brasilien att agera för SAAB och de svenska stridsflygplanen i Brasiliens upphandling.

Ett av breven, som skrevs 2013, börjar: “Käre kamrat, representerande arbetarna inom den svenska flygindustrin vänder jag mig till eminente kamraten Lula, den största ledaren för arbetarklassen i Brasilien”

Löfven vill i breven, som är skrivna 2013, det vill säga innan Stefan Löfven blev statsminister, att Brasiliens ex-president Lula da Silva ska övertala den sittande presidenten att välja svenska stridsflygplan. I det brasilianska åtalet är det också detaljerat beskrivet hur Stefan Löfven och hans medarbetare försöker arrangera telefonsamtal och möten för att hjälpa SAAB att få sälja Gripen-planen till Brasilien.

Nekar till möte

I ett av breven föreslår Löfvens medarbetare att de ska träffas vid Nelson Mandelas begravning i Sydafrika 2015, där Stefan Löfven och ex-presidenten Lula da Silva och sittande presidenten Dilma Rousseffnärvarade.

Men ställd inför frågan i tingsrätten på fredagen så nekade Stefan Löfven både till att han kände den förre SAAB-agenten, Mauro Marcondes, och till att han närvarat på något möte i ett hotellrum i Sydafrika med den brasilianska presidenten och ex-presidenten.

”Naturligt att man har kontakt”

Han svarade däremot ja på att han medverkat i SAAB:s kampanj, något som också Marcus Wallenberg bekräftade för SVT i tingsrätten på fredagen.

SVT: Bad ni Löfven att skriva brevet?

– Om man ingår ett avtal i den här typen av affärer så är det väldigt viktigt för båda sidor att staten har en bakgrundsroll i den här frågan, därför att det handlar om ett 40-årigt avtal. Så det är väldigt naturligt att man från en stat till en annan har kontakt.

SVT: Han var ju inte statsminister då, men har skrivit att han var blivande statsminister och har uppdrag från er, kan du bekräfta det?

Det finns inga uppdrag vi kan ställa mot några enskilda individer. Det är självklart att han har funnits med i bilden att han har förstått att vi håller på med den här frågan så det är ju ingen diskussion om den saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer