Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brist på it-forensiker gör att polisutredningar blir liggandes Foto: grafik Gabriel Gumucio

Brist på it-forensiker gör att polisutredningar blir liggandes

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på it-forensiker hos polisen. Bristen drabbar många brottmål. Till exempel drar utredningar om barnsexbrott över nätet ut på tiden.

– Vi får ärenden som läggs på hög, vi kan inte ta hand om det inflöde vi har och det är olyckligt, säger Johannes Wellin, chef för samordningsgruppen på polisens nationella it-brottscentrum. 

”Brist på it-forensiker får konsekvenser”

I den uppmärksammade pedofilhärvan som SVT har rapporterat om tog det två år från att ett tips kom in till den svenska polisen tills att man kunde gripa sex personer. Under den tiden fortsatte barn att utsättas för grova sexbrott. En anledning till att det tog tid är enligt polisen brist på kriminaltekniker med specialkunskap inom it, it-forensiker.  

– Behovet är jättestort, jag tror att samtliga regioner har behov av att anställa it-forensiker, säger Johannes Wellin på polisens nationella it-brottscentrum 

SVT har varit i kontakt med Polismyndigheten och experter inom ämnet. Den samlade bilden är att Sverige behöver fler it-forensiker. 

” Behövs fler utbildningsplatser” 

Enligt Johannes Wellin har i dag alla brott som anmäls till polisen någon form av digitalt spår som en person med rätt kompetens måste ta hand om.  

– I dag har vi it-forensiker som får ta en stor del av alla utredningar som innehåller digitala spår, och det leder till att de får en onaturligt hög arbetsbelastning skulle jag påstå, säger han.

Avancerad it-jakt

Visa

En it-forensiker arbetar bland annat med avancerad it-jakt. Det kan handla om att ta fram dold eller raderad information från mobiltelefoner och datorer. En it-forensiker deltar ofta i polisundersökningar i ovanliga och komplicerade brott med it-koppling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer