Att röra på sig, om än så lite, kan ha en dramatisk effekt på hälsan och minska risken för förtida död. 20 minuter varje dag räcker för att minska risken med upp till 30 procent. Foto: TT

Brist på motion farligare än fetma

Uppdaterad
Publicerad

20 minuters promenad varje dag kan minska risken avsevärt för att dö i förtid. Enligt en ny stor studie dör dubbelt så många i Europa av brist på motion som av fetma.

Att inte röra på sig är dåligt för hälsan. Vi vet sedan tidigare att riskerna för bland annat hjärt-/kärlsjukdomar och cancer kan minskas med fysisk aktivitet. Men kanske är den där dagliga raska promenaden på 20 minuter ännu viktigare än forskningen tidigare visat.

En studie som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition gjord på 334.000 personer i 10 europeiska länder, däribland Sverige, kopplar dubbelt så många för tidiga dödsfall till stillasittande liv, än till högt BMI och fetma.

Deltagarna delades in i olika grupper beroende på vikt och fysisk aktivitet och följdes sedan i snitt tolv år.

16–30 procent lägre dödlighet

Enligt professor Ulf Ekelund, som lett studien, är det allra viktigaste steget att gå ifrån ingen aktivitet alls till måttlig aktivitet.

– Gruppen som var måttligt inaktiv hade en reducerad dödlighet med 16–30 procent jämfört med dem som var helt inaktiva. Och det var oberoende av deras grad av övervikt och fetma, säger Ekelund, som är professor vid Norges idrottshögskola i Oslo och forskare vid Cambridge University i Storbritannien.

Enklare med motion än ändrad kost

Forskarvärlden är fortsatt enig om att fetma är en riskfaktor och att det ofta finns ett samband mellan brist på motion och övervikt. Men Ulf Ekelund tror att det kan vara lättare för många att börja med motion än att enbart fokusera på att gå ner i vikt – och hälsofördelarna kan vara minst lika stora. Och 20 minuter är en bra början.

– Ju mer man är fysiskt aktiv, desto bättre är det. Men 20 minuter med rask promenad varje dag är väldigt likt de rekommendationer vi har för fysisk aktivitet i befolkningen. Det kan vara tio minuter på morgonen, och lika mycket på eftermiddagen eller 20 minuter på morgonen. Det spelar inte så stor roll, säger Ulf Ekelund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer