När Jan Andersson insjuknade i covid-19 fick han bara morfin, efter sonens protester fick Jan dropp istället, och överlevde. Foto: Andreas Zernell, SVT

Brister i äldrevården under pandemin – Jan, 82, är en av de drabbade

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags uppgav Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att regionerna har brustit i vården av äldre under coronapandemin. Thomas Andersson menar att hans far, 82-årige Jan Andersson, har fallit offer för just undermålig läkarvård.

Det var i mars Jan Andersson som bor på ett äldreboende blev sjuk i covid-19. Hans läkare meddelade till de anhöriga att Jan inte skulle klara sig. Men efter påtryckningar från sonen Thomas Andersson, fick Jan den behandling som läkaren tidigare sagt nej till, och överlevde.

– Ingen har pratat med mig om någon palliativ vård. De har gett honom morfin istället för vård, så när jag kommer in till hans rum så har så mycket morfin i sig att han inte är kontaktbar, säger sonen Thomas Andersson.

Enligt Thomas var Jan uttorkad och behövde dropp men det ville läkaren inte ordinera. Det var först efter att Thomas kontaktade bland annat media, som läkaren ändrade sig. 

Vill se en förändring

Nu hoppas både Jan och Thomas att det hände i våras, aldrig ska hända igen.

– Jag trodde att alla hade rätt till samma vård i det här landet. Uppenbarligen är det inte så, och de som bor på äldreboende hamnar på något sätt lägst ned på listan. De ska inte kunna bedriva sån här vård, det ska inte kunna vara genomförbart, det ska kosta dem alldeles för mycket, fortsätter han.

Det läkarbolag som ansvarar för vården på det aktuella äldreboendet skriver i ett mejl till SVT att man inte kan kommentera enskilda fall på grund av sekretess.

I söndagens Agenda frågas socialminister Lena Hallengren (S) om IVO:s kritik mot äldrevården. Se Agenda ik 21.15 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.