Judith Gough är Storbritanniens ambassadör i Sverige sedan augusti 2019. Foto: Storbritanniens UDVisa alla (3)
Visa alla (3)

Britternas ambassadör om kärnvapenrustningen: ”Det är ett nytt tak – inte en målsättning”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens Sverigeambassadör Judith Gough kommenterar nu beskedet att landet vill öka antalet kärnvapen från 180 till maximalt 260 stidsspetsar.

”Detta är ett nytt tak, och inte en målsättning” skriver hon på Twitter.

På måndagen kritiserade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) Storbritanniens besked att höja det maximala antalet kärnvapenrobotar.

Hon sa att ”Det är ett steg i fel riktning” och benämnde den brittiska regeringens granskning av utrikes- och säkerhetspolitik som ett ”förslag som går i fel riktning”.

Nu kommenterar Storbritanniens Sverigeambassadör Judith Gough saken.

”UK är djupt engagerat i den euro-atlantiska säkerheten och håller fortsatt kärnvapenberedskapen på en miniminivå. En försämrad global säkerhetssituation påverkar analysen om vilken nivå av kärnvapenberedskap som är trovärdig i avskräckande syfte” skriver Gough på Twitter på tisdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så funkar ett kärnvapen

”Nytt tak”

Det var i onsdags som Storbritannien meddelade att de sätter en ny övre gräns för antalet kärnvapenstridsspetsar i sin nationella säkerhetsstrategi, vilket SVT rapporterat. Britterna höjer från maximalt 180 till 260 stridsspetsar. Det är en ökning med 44 procent.

2010 uttalade den brittiska regeringen sin avsikt att sänka från högst 225 till 180 stridsspetsar till mitten av 2020-talet. Nu höjs plötsligt taket till 260.

Ambassadör Judith Gough betonar att det är en övre gräns.

”Brittiska regeringen har därför aviserat ett nytt tak för den avskräckande beredskapen. Detta är ett nytt tak, och inte en målsättning. UK fortsätter att fullt ut respektera NPT” skriver Judith Gough. 

Tweet av Judith Gough, Storbritanniens ambassadör i Sverige. Foto: Twitter

”Inte riktade mot vissa länder”

Ambassadör Gough syftar på uttalanden av bland annat Ryssland där de anklagar Storbritannien för att bryta mot FN:s icke-spridningsvtal NPT.

Storbritannien betonar att de sedan 1994 inte har sina kärnvapenrobotar i ubåtarna riktade mot enskilda länder och att landet endast kommer att använda kärnvapen under extrema omständigheter eller i självförsvar.

I den nya nationella säkerhetsstrategin betonar Storbritannien att landet inte kommer att använda eller hota med att använda kärnvapen mot länder som inte har kärnvapen och som har anslutit sig till FN:s icke-spridningsavtal NPT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer