Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brödernas advokater Björn Sandin och Anton Strand. Foto: Rami Hazim/SVT

Storebroderns advokat: ”Inte tillräcklig bevisning”

Uppdaterad
Publicerad

De två spionbröderna står åtalade för att ha försett Ryssland med hemligstämplad information. Men att bevisningen skulle räcka till en fällande dom tror inte den äldre broderns advokat Anton Strand.

– Min uppfattning är att åklagaren inte har tillräckligt med bevisning för att nå ända fram, säger han till SVT.

Just nu pågår rättegångsförhandlingarna i det som kallats för Sveriges värsta spionfall någonsin. Det misstänkta brotten ska ha pågått i över tio års tid, fram till så sent som förra hösten. Bröderna har i över ett år suttit häktade med fulla restriktioner.

Den äldre brodern ska via sitt arbete på Säpo och Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst, Must, spionerat för Rysslands räkning och därmed hotat rikets säkerhet. Men enligt hans advokat Anton Strand nekar han till brott.

– Han bestrider allt det som läggs honom till last. Det finns inget av de olika gärningsmomenten som han går med på att han skulle agerat på, säger han.

Förnekar brott

Ingeting som kom fram under fredagens inledande förhandling överraskade, berättar Anton Strand.

– Min uppfattning är att åklagaren inte har tillräckligt med bevisning för att nå ända fram. Det är inte tillräckligt med bevisning för en fällande dom vad gäller grovt spioneri, säger han.

Den yngre brodern ska enligt åtalet deltagit i planeringen och bland annat skött kontakterna med Ryssland och GRU, den ryska underrättelsetjänsten. Även han nekar till brott.

– Han har inte agerat på det sättet som åklagaren påstår. I första hand säger åklagaren att han agerat som gärningsman beträffande grovt spioneri, det har han inte gjort. Han har inte heller agerat på ett sätt som skulle vara hjälp till någon annans grovt spioneri, säger hand advokat Björn Sandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.