• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Peter Lindström och Ida Lundquist blev strandade på Arlanda tillsammans med stora delar av bröllopssällskapet. Foto: Privat

Ska gifta sig på Santorini – strandade på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Peter Lindström, 30, och Ida Lundquist, 31, hade planerat att hålla sitt bröllop på den grekiska ön Santorini. Nu är de strandade på Arlanda och vet inte hur det ska gå med mottagningen. ”Det är en av de värsta dagarna i mitt liv”, säger brudgummen.

Sundsvallsparet hade köpt en paketresa av Apollo, med flyg och hotell. I torsdags kväll ringde de researrangören och frågade vad som skulle hända om det blev strejk – och fick ett lugnande besked.

– De sade att vi absolut inte skulle oroa oss och att de i så fall skulle fixa ersättningsflyg, säger Peter Lindström.

De flög ned till Arlanda på fredagen och tillbringade natten på hotell. Tidigt på lördagsmorgonen fick de besked om att resan var inställd. Även boendet på Santorini var avbokat.

Känns katastrofalt

Beskedet kom som en kalldusch. Paret har bokat både kyrka och restaurang på Santorini på tisdag. Mottagningen kostar närmare 100.000 kronor. Dessutom skulle 50 gäster närvara vid bröllopet, 42 av dem skulle flyga med samma plan som paret.

– Vi har planerat det här i två år, så att alla gästerna skulle kunna ta sig ned till Santorini. Det skulle vara ett drömbröllop, men nu känns det katastrofalt.

Paret har lyckats få tag på en flygresa till Turkiet, därefter väntar en tre timmar lång flygresa till en annan turkisk flygplats, sedan en flygresa till Aten och vidare till Santorini. Resan väntas ta ungefär 20 timmar.

Chansar med hemresan

Men det är oklart hur det blir för resten av bröllopssällskapet. Många har tvingats avboka och kan inte följa med. Om bara ett fåtal tar sig till Santorini kommer de troligen att ställa in mottagningen – men gifta sig ska de.

Hur det går med boende och hemresa är ännu inte klart.

– Vi chansar på hur vi ska åka hem. Vår förhoppning är att Apollo kan hjälpa oss med boende och hemresa.

Försöker få hem resenärer

Apollo har just nu 5.000 strandade resenärer, som väntar på att resa ut eller komma hem.

– I början av veckan hade vi förberett oss på att hitta andra flyg som vi kunde hyra in. Men i natt såg vi att det inte fanns flyg att tillgå, det finns ingen crew (besättning) och inget tillstånd. Vi skickade ut sms och lade ut information i alla kanaler om att dagens flygningar är inställda, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig på Apollo.

Alla resenärer har rätt till ersättning, ombokning eller avbokning. Resenärer som redan befinner sig på resmålet får hjälp med mat och logi.

– Vi har mycket fokus på att försöka få hem folk till Sverige igen. Vi försöker hitta nya plan, men det finns inga att uppbåda. Vi kör inga flighter i dag. Nu har vi fullt fokus på morgondagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk

Mer i ämnet