– De som vill få kontakt med den professionella sidan kan få vänta väldigt länge på det, och ibland kanske upplever att det inte kommer alls, säger han.

Brottsofferjouren om bristen på stöd: ”Det är ett problem”

Publicerad

Att som anhörig till våldsdödade få rätt stöd i tid är ett problem. Det menar både Brottsofferjouren och Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade.

– Det är ett problem på många ställen att komma i åtnjutande av professionellt stöd, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren.

Det finns bra hjälp att få, menar säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren. Problemet är att den som behöver den inte alltid får den.

– De som vill få kontakt med den professionella sidan kan få vänta väldigt länge på det, och ibland kanske upplever att det inte kommer alls, säger han.

Sven-Erik Alhem säger att han inte riktar kritik mot någon specifik myndighet, men att det är väldigt viktigt att stödet kommer tidigt.

– Tiden har stor betydelse. Får man tidigt stöd, både medmänskligt och professionellt, ger det de allra bästa förutsättningar för att man ska kunna komma över den stora sorgen som drabbat en. Då kan sorgearbetet fortsätta tills den blir något som förhoppningsvis blir lättare att uthärda.

”Måste finnas ett omhändertagande”

Ewa-Britt Gabrielsen, språkrör för Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, menar att det finns stora brister i möjligheterna att få stöd som anhörig. Hon anser att det borde vara en självklarhet att det ska finnas ett stöd efter att polis har lämnat dödsbud i hemmet.

– Där sitter de anhöriga och taket har nyss ramlat ner i huvudet på dem och vet ingenting. Man vet inte vad man ska göra. Det måste finnas ett omhändertagande.

Socialministern: ”Mycket finns kvar att göra”

SVT Nyheter har upprepade gånger under flera dagar sökt en kommentar från regeringen kring uppgifterna om att stödet till brottsoffer brister. Justitiedepartementet uppger att frågan inte är departementets ansvar och hänvisar till Socialdepartementet.

Socialminister Lena Hallengren meddelar att hon inte kan ställa upp på en intervju, men lämnar en skriftlig kommentar där hon säger att tillgången till omedelbart krisstöd för brottsoffer, anhöriga och vittnen kan vara helt avgörande för att förhindra komplicerade sorgeprocesser.

Hallengren skriver att ansvaret för kris- och traumastöd är en fråga för såväl psykiatrin som hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Socialministern skriver vidare att regeringen satsa cirka 6,7 miljarder 2021 för att stärka primärvården som är första ingången vid psykisk ohälsa.

”Mycket finns dock kvar att göra. Att stärka anhörig- och närståendeperspektivet i vården och omsorgen är en viktig fråga för regeringen som vi kommer att få skäl att fortsatt engagera oss i,” skriver Hallengren.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.