Till höger: Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Foto: TT

Bostadsmarknadens höga priser riskabla i förlängningen

Uppdaterad
Publicerad

När priserna på bostadsmarknaden går upp lånar vi mer för att kunna köpa bostad. Att även den kommersiella fastighetmarknaden blivit mer riskabel kan påverka konjunkturen och i förlängningen även privatekonomin.

Att bostadspriserna är höga känner de flesta till.

Finansinspektionen har flaggat för riskerna med en kris på den kommersiella fastighetsmarknaden. Skulle den marknaden rubbas kan det i förlängningen innebära kreditförluster för bankerna.

– Vi är inte oroade för en finansiell kris här och nu. Systemet i dag är mycket säkrare än för tio, tjugo år sedan. Men i ett krisläge blir det många självförstärkande effekter. Under krisen på nittiotalet föll den inhemska efterfrågan bort, vi såg stigande räntor, arbetslöshet och färre kunde ta lån, säger Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

Det värsta som kan hända för en bank är att kapitalet tar slut.  

– Då kan inte banken inte drivas vidare och därmed inte heller låna ut mer. Därför ställer vi höga kapitalkrav på svenska banker, ser till att de håller sig robusta, säger Henrik Braconier.

LÄS MER: Höjda boräntor kan ge ekonomisk kalldusch

Spenderar mindre vid lågkonjunktur

Vänder konjunkturen påverkar det både bostadsmarknaden och hushållsekonomin. Framförallt skulle mindre pengar gå till konsumtion.

– När konjunkturen vänder kan inte vi spendera lika mycket och det gör att mindre pengar går till den kommersiella marknaden. Privat konsumtion är en viktig del av tillväxten och det är viktigt att upprätthålla hushållens konsumtion, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Samtidigt innebär höga bostadspriser att omprioritering i privatekonomin.

– Svenska hushåll betalar sina räntor och sina amorteringar men de konsumerar mindre och då blir efterfrågan mindre, säger Henrik Braconier.

LÄS MER: Ny rapport: Amorteringskravet dämpade lånesuget

Finansinspektionen ställs inför ”prekär utmaning”

Även om en finansiell kris inte är nära, finns en påtaglig oro hos Finansinspektionen för svenskarnas skuldsättning.

– Det är en prekär utmaning som man ställs inför nu. Å ena sidan vill man dämpa folks skuldsättning, samtidigt vill man se till att folk har tak över huvudet, säger Arturo Arques.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, ger tre konkreta råd till personer med bostadslån vid en potentiell lågkonjunktur.

– Mitt råd till de som har köpt bostad: passa på att amortera, för nu är räntan låg och då har man råd.

– Försök spara 10 procent på nettolönen – en buffert behöver vi alla

– Många i dag som tar lån väljer rörlig ränta. Lever du på små marginaler: överväg då bunden ränta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.