• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

”Stöd för budgeten är Löfvens problem”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt stod i kvällens partiledarutfrågning fast vid att V inte kan ingå i en regering som inte stöder ett stopp för vinster i välfärden. Men han sätter inte samma krav för att stödja en budget om MP och S bildar regering.

Jonas Sjöstedt (V) har sedan tidigare ställt krav för att ingå i en rödgrön regering: Inga borgerliga ministrar och stopp för vinster i välfärden. Men S-ledaren Stefan Löfven vill inte ha ett förbud för vinster i välfärden. I kvällens utfrågning pressades Sjöstedt om hur hårt han kommer driva sitt krav för att stödja en rödgrön regering.

– Vi vill ingå i en regering. Vi vill ha en regering med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det viktiga är att det är det enda regeringsalternativ i dag som kan få majoritet i riksdagen. Den enda som blir handlingskraftig, som kan få igenom en budget och som ser till att Jimmie Åkesson inte får inflytande över politiken, sade han.

Utfrågningen

Men Löfven verkar inte intresserad av att ta in er i en regering?

– Jag tror att Löfven är väldigt intresserad av att få en majoritetsregering. Jag tror att han håller alla dörrar öppna, både av politiska skäl men också för att valresultatet kan se ut på olika sätt.

”Löfvens problem”

Sjöstedt höll fast vid att V inte kan ingå i en regering som inte stoppar vinster i välfärden. Men han sätter inte samma krav för att stödja en budget, om Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering.

Om du inte får en plats i regeringen, är du beredd att stödja ett budgetförslag från en rödgrön regering?

– Det är i grunden Stefan Löfvens problem. Den borde riktas till honom. Jag vet inte vem han går till om han har en minoritetsregering.

”Kommer att göra allt vi kan”

Men kommer du att rösta för en budget som inte stoppar vinster i välfärden?

– Vi kan förhandla om en budget, men vi vet inte förutsättningarna för en sådan förhandling.

Så det är inte något absolut nej?

– Vinster i välfärden är vår viktigaste fråga. Vi kommer att göra allt vi kan för att få bort vinsterna i välfärden.

Men det är inte helt säkert att ni lyckas?

– Vi kommer göra allt vi kan, och det är lika viktigt då som annars.

SVT:s politikreporter Mari Forssblad tycker att kvällens utfrågning gav viss klarhet i hur Sjöstedt ställer sig angående vinstfrågan i förhållande till regeringsfrågan.

– Sjöstedt stod fast vid att han inte tänker sätta sig i en regering som inte inför ett vinstförbud. Men det blev tydligt att han är beredd att förhandla om en budget med S och MP. Han sade ”vi kommer göra det vi kan”, och det öppnar för en förhandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet