Arkivbild. Stefan Löfven (S). Foto: TT

Budgeten: Lånade miljarder ska återstarta Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras regeringens budgetproposition för 2021. Och det är en budget starkt präglad av coronapandemin. Några av huvudpunkterna är satsningar på välfärd, sänkta skatter och klimatåtgärder.

Den rekordstora budget som läggs fram i dag har förhandlats fram mellan regeringen och samarbetspartierna, Centern och Liberalerna. Över 100 miljarder kronor i lånade pengar ska återstarta Sverige i spåren av coronapandemin.

”Sjujäkla satsning på välfärden”

Vård- och omsorgssektorn har pressats under pandemin och brister blottlagts. Kommuner och regioner får nästa år 20 miljarder som bland annat ska gå till att hantera uppskjuten vård på grund av pandemin stärka äldreomsorgen.

HÖSTBUDGETEN 2020

– Om ni ursäktar mig så är det en sjujäkla satsning på välfärden, sa Stefan Löfven när paketet aviserades i början på september.

Centerpartiet och Liberalerna har tryckt på för skattesänkningar. 13,5 miljarder ska ge sju miljoner svenskar mer pengar i plånboken när inkomstskatten sänks. 5,5 miljarder går till en skattereduktion för de företag som tidigarelägger investeringar.

– Det är en historisk skattesänkning i en historisk tid. Och för att citera statsministern så är det en sjujäkla skattesänkning, sa Annie Lööf (C).

”Game changer”

Tio miljarder går till extra klimatsatsningar, vilket Miljöpartiet kallar för en ”game changer”. Drygt hälften, 5,4 miljarder, ska minska trasportsektorns klimatpåverkan. Det innefattar till exempel riktat stöd till kollektivtrafiken, ökad inblandning av biodrivmedel för flygtrafik och utbyggnad av cykelvägnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HÖSTBUDGETEN 2020

Mer i ämnet