Bugg i systemet gav felaktig statistik

Uppdaterad
Publicerad
Svenska intensivvårdsregistret, SIR, har i uppdrag att registrera alla coronafall på IVA. Nu har de upptäckt en bugg i systemet – som har påverkat dödlighetsstatistiken.

– Vi kan bara beklaga, det är otroligt olyckligt, säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren, som är ordförande för intensivvårdsregistret.

SVT Nyheter publicerade på torsdagen en nyhet om att dödligheten inom 30 dagar för covidpatienter på IVA har minskat – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Efter publiceringen upptäckte Svenska intensivvårdsregistret, där statistiken hämtades ifrån, en bugg i systemet som gjort att dödlighetsstatistiken varit felaktig för framför allt maj. I stället för fyra procent var mortaliteten 19 procent inom 30 dagar efter inskrivning.

– Vi har kontrollerat datan och sett att det blivit en bugg i systemet någonstans. Det har blivit en felaktig överföring och därför har vi fått en för låg mortalitet, säger Johnny Hillgren.

”Brukar ha rigid kontroll”

IVA-statistik från SIR används av myndigheter som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen och har rapporterats på presskonferenser och i lägesrapporter under pandemin.

Enligt Johnny Hillgren har de än så länge endast upptäckt fel när det kommer till 30-dagarsmortalitet.

– Vi har ingenting som i övrigt talar för att vår data skulle vara felaktig. Vi brukar ha en rigid kontroll så det här är väldigt olyckligt.

Svenska intensivvårdsregistret har skrivit om felet på sin sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet