Kvinnan hölls inspärrad på en fastighet i nordöstra Skåne. Till höger en av de masker som polisen fann i hans hem. Foto: TT/Polisen

Hovrätten sänker straffet för bunkerläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för bunkerläkaren till åtta års fängelse. Kvinnan som hölls fången på hans gård är mycket besviken. ”Hon känner en stor besvikelse över att hon inte har fått tillräckligt med upprättelse”, säger advokat Charlotte Nordström.

I september förra året drogade den 38-årige läkaren en ung kvinna i Stockholm och förde henne till sin fastighet i nordöstra Skåne, där han spärrade in henne i en ljus- och ljudisolerad bunker. Kvinnan satt inspärrad i en vecka innan mannen körde henne till en polisstation i Stockholm.

Han dömdes till tio års fängelse för människorov av tingsrätten, men åklagaren ville skärpa straffet och överklagade ärendet till hovrätten.

Läkare hade kvinna i bunker

I dag kom domen.

Sänker straffet

Hovrätten sänker straffet till åtta års fängelse för människorov. Rätten anser att det finns förmildrande omständigheter, såsom mannens psykiska störning och att han sannolikt kommer att förlora sin läkarlegitimation. Läkaren ska även betala ett skadestånd på 180.000 kronor.

Hovrätten anser liksom tingsrätten inte att det finns skäl att döma mannen för grov våldtäkt, men skriver att brottet har föregåtts av en ovanligt rigorös planering och präglats av stor förslagenhet. ”XX har bemäktigat sig och fört bort XX under former som medfört risker för henne och han har i det avseendet allvarligt missbrukat sina kunskaper som läkare.”, skriver hovrätten i domen.

”Det rör sig om ett mycket allvarligt angrepp på målsägandens hälsa och trygghet till person. Brottet har därför ett betydande straffvärde”, säger hovrättsrådet Camilla Larsson, i ett pressmeddelande enligt TT.

Kvinnan besviken

Kvinnan är mycket besviken över utfallet och känner att hon inte har fått tillräckligt med upprättelse. Hennes advokat anser att rätten borde ha skärpt straffet för människorov och även dömt mannen för grov våldtäkt, vilket skulle ha gett ett straffvärde på 14 år.

– Uttalanden som XX gjort i polisförhör går inte att tolka på annat sätt. Han säger bland annat att han har haft sex med henne när hon var neddrogad. Och han har själv försatt henne i det hjälplösa tillståndet, säger advokat Charlotte Nordström till SVT Nyheter.

Men de kommer inte att överklaga domen.

– Min klient måste någonstans känna att hon kan sätta punkt och gå vidare med sitt liv. Hon har haft det här hängande över sig under ganska lång tid.

Kvinnan lever numera med skyddad identitet och har bytt både för- och efternamn.

– Hon känner en sådan rädsla att det ska hända igen när han kommer ut. Hon vet inte om hon kommer att klara av att bo kvar i landet.

Överväger att överklaga

Trots straffsänkningen är läkaren inte nöjd, utan överväger att överklaga domen till Högsta domstolen. Nästa vecka ska han och hans advokat Mari Schaub träffas och gå igenom domen, sedan ska de fatta ett beslut.

– Det finns andra domar om människorov med klart mycket brutalare inslag både vad gäller fysiskt och sexuellt våld, där straffet blivit väsentligt mildare, säger Mari Schaub till SVT Nyheter.

Däremot är hon nöjd med att rätten inte dömde läkaren för grov våldtäkt, och säger att han är lättad över det.

– Självklart känns det väldigt bra att min klient inte blev dömd för någon påstådd våldtäkt som han inte har begått. Åtal borde inte ens ha väckt i den delen eftersom bevisningen är så usel, säger hon.

Mari Schaub tycker att domen är pedagogiskt skriven och nöjd med att rätten tagit hänsyn till mannens psykiska störning.

– Det är korrekt att man tagit hänsyn till hans psykiska hälsa och att han ska deslegitimeras (mista sin läkarlegitimation).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare hade kvinna i bunker

Mer i ämnet