Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) bemöter kritiken från företagare, som tycker att regeringens förslag om att skjuta upp skatten inte är tillräckligt. Foto: SVT

Busch (KD) svarar på elkritiken: ”Våra åtgärder består av tre delar”

Uppdaterad
Publicerad

Företagarna, Svenskt Näringsliv och oppositionen välkomnar regeringens förslag som ger svenska företag möjlighet att skjuta upp skatten. Men samtidigt kommer hård kritik från ekonomisk-politiska talespersoner och pressade företagare.

– Det här är en av flera åtgärder, svarar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Tidigare finansminister Mikael Damberg (S) menar att företagarna fortfarande inte vet vilket elstöd de kommer att få eller när och Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl anser att det utökade skatteanståndet är ”bra, men helt otillräckligt”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Problemet är att företagarna fortfarande inte vet”, säger Mikael Damberg (S). Foto: SVT

Många företagare har efter torsdagens besked konstaterat att åtgärderna bara riskerar att skjuta problem på framtiden och resultera i skulder framöver.

En konditor i Malmö som SVT Nyheter har intervjuat säger att han hellre hade sett mer klarhet gällande det utlovade elprisstödet, eller halverade arbetsgivaravgifter. En småföretagare som driver ett mindre hantverksbryggeri i Göteborg säger till Studio Ett att det inte kommer att vara lättare att betala skatten om ett år.

– Det som hade påverkat oss mer hade varit högkostnadsstödet, säger han.

”Vi behöver en redig energimix”

Energi- och näringsminister Ebba Busch säger till SVT att det föreslagna anståndet är en av flera åtgärder.

– Det bästa sättet att minska kostnader för elen handlar om att se till att vi får mycket, mycket mer el framöver, att den är fossilfri och att den har rätt egenskaper. Vi behöver en redig energimix igen och det är min uppgift och den här regeringens mål nu, att bygga svenskt energisystem starkt igen.

Men då finns det nog företag som riskerar att gå i konkurs innan det kan vara på plats?

– Det är just därför våra åtgärder nu består av tre delar. Dels ett generellt elstöd till företagen som vi arbetar oerhört hårt med att få på plats, ett elstöd till elintensiva företag, vilket till exempel ett bageri skulle kunna vara, och det tredje handlar då om att göra anstånd på preliminärskatt, på lön, moms och arbetsgivaravgifter, säger Busch.

Svenska kraftnät har fått till den 4 januari på sig att inkomma med ansökan rörande elprisstödet till Energimarknadsinspektionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här presenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) de nya förslag som rör utökat anstånd med skatteinbetalningar, på torsdagens pressträff med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Foto: Marko Säävälä/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.