Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska Sverige reglera hur stor andel av skogen som ska vara skyddad – eller ska ansvaret ligga på skogsägarna själva? Hör ett utdrag av debatten mellan Per Bolund (MP) och Ebba Busch (KD) i klippet. Foto: SVT

Busch och Bolunds oenighet om skogsbruket

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill att mer skog i Sverige ska skyddas. Helt fel väg att gå, menar Kristdemokraterna. Per Bolund och Ebba Busch debatterade i kvällens Aktuellt hur skogens framtid ska se ut.

– Vi behöver komma upp i 30 procent skyddad natur men det innebär inte att man inte kan bruka skogen, bara att vi brukar den på ett hållbart sätt, säger Per Bolund.

MP menar att det behövs bättre skydd för naturskogarna i Svergie och vill till exempel sätta stopp för stora kalhyggen.

– Det är en naturförstörelse som gör att vi till exempel inte kan ha rekreation eller biologisk mångfald i skogen, säger språkröret Per Bolund i debatten om svensk skogspolitik.

Ebba Busch menar att det är helt fel väg att gå att sätta siffran 30 procent. Hon säger att det riskerar att lägga en blöt filt över svenskt skogsbruk.

– Det största hotet mot den svenska skogen är att Miljöpartiet och Centerpartiet har bedrivit en politik de senaste åtta åren som gjort det svårare för Sveriges över 300 000 skogsbrukare att äga och bruka sin skog, säger hon.

– Till exempel har vi överimplementerat EU-regler och inte slagits för de svenska villkoren.

Hör debatten mellan Ebba Busch och Per Bolund i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om skogen

Mer i ämnet