Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt vad SVT erfar har Kristdemokraterna och Vänsterpartiet redan inlett samtal om sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Foto: SVT

Busch (KD): Vi vill stjälpa regeringens förslag

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch är redo att samarbeta med Vänsterpartiet för att stoppa regeringens förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga. SVT erfar att förhandlingar mellan partierna redan inletts – och i Aktuellt var KD-ledaren tydlig med sina avsikter.

– Ja, vi är beredda att sätta oss ner och diskutera med de partier som vill, sa hon i Aktuellts partiledarintervju.

Vänsterpartiet har sedan tidigare gått ut med att de vill göra gemensam sak med KD för att stoppa januaripartiernas förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga. En satsning som enligt regeringens budgetförslag beräknas kosta runt nio miljarder kronor per år.

Samtal har inletts

Enligt vad SVT erfar har samtal redan inletts mellan Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gällande sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Ett förslag som Busch beskriver som ”dyrt, ineffektivt och för snävt”.

När frågan kom upp under onsdagens partiledarintervju i Aktuellt var beskedet tydligt.

– Vårt förslag är ju att helt och hållet slopa arbetsgivaravgiften för företag som anställer personer som idag inte har ett jobb att gå till – så ja, vi är beredda att sätta oss ner och diskutera med de partier som vill, om en annan modell , sa Ebba Busch.

”Vi kommer inte tveka”

Under Aktuellts partiledarintervju med KD-ledaren Ebba Busch kom även den högaktuella frågan om förhandlingarna kring arbetsrätten upp. Skulle fack och arbetsgivare inte komma överens innan kl. 00 på onsdagsnatten, så säger januariavtalet att det istället ska bli en lagstiftning. Ifall detta sker har Vänsterpartiet lovat att fälla regeringen.

Trots att Kristdemokraterna själva vill se en förändring av arbetsrätten, så var Busch även här tydlig med att om tillfälle ges, så sänker hon regeringen.

– För det första är det väl känt att vi är för en reformering av las – men vi tycker också att Sverige behöver en ny regering. Om det här ger oss en chans att göra det, då kommer vi inte tveka, sa hon i SVT:s Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer