Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ebba Busch Thor (KD) Foto: SVT

Busch Thor (KD) i debatten om våldtäktsmän: ”Varför utvisas de inte?”

Uppdaterad
Publicerad
När sexualbrott i Sverige debatterades i Agendas partiledardebatt på söndagen framkom hur Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna till stor del har en samsyn i frågan. Personer som invandrat till Sverige, som begår ett sexualbrott ska ut ur landet, menar de båda:
– Varför ska de här männen få stanna, varför utvisas de inte?, frågade sig KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson äntrade partiledardebatten om lag och ordning med att prata om sexualbrott.

- Gängkriminaliteten, sexualbrotten och våldtäkterna – det är importerad brottslighet. Det övergår mitt förstånd att så få utländska våldtäktsmän faktiskt utvisas, sade SD-ledaren.

Dessförinnan hade Kristdemokraternas ledare öppnat sitt deltagande i debatten i samma anda. Utländska män som döms för sexualbrott ska utvisas, punkt slut. Alldeles för ofta får de stanna i Sverige, på grund av att de levt här i många år, argumenterade Ebba Busch Thor.

- Vad sänder det här för signaler om vad som är rätt och fel i Sverige?, undrade KD-ledaren och riktade blicken mot Stefan Löfven.

- Jag undrar varför de här männen ska få lov att stanna i Sverige, varför utvisas de inte?, fortsatte hon.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anser att såväl regeringen som oppositionen (förutom hans eget parti) lägger för stort fokus på hårda straff. I debatten pekade han på den sociala aspekten.

– Jag tycker att man ska lyssna på polisen. De säger ofta ”vi kan inte lösa sociala problem”, sade Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer