Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: TT

Busch Thor slår ifrån sig kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledning blev överkört när rikstinget röstade för att lämna decemberöverenskommelsen men partiledaren Ebba Busch Thor menar inte att det skulle vara stor förlust för henne. – Jag anser att det är en styrka att lyssna på sitt eget parti, säger hon.

På fredagen föll decemberöverenskommelsen när Kristdemokraternas riksting röstade om att KD skulle lämna den. Näringsminister Mikael Damberg (S) menar att det inte var så konstigt eftersom han menar att Kristdemokraterna har ett svagt ledarskap. Men att det skulle vara en stor förlust håller partiledaren Ebba Busch Thor inte med om.

– Jag anser att det är en styrka att lyssna på sitt eget parti. Och det måste finnas en legitimitet i partiet för en sådan här överenskommelse och det fanns inte, säger hon.

DÖ upphävd

En del menar att du inte försvarade decemberöverenskommelsen tillräckligt starkt?

– Jag var ytterst tydlig om att det klokaste var att hålla fast vid decemberöverenskommelsen.

Efter beslutet i KD:s riksting följde de andra allianspartierna snabbt efter och decemberöverenskommelsen dödförklarades på fredagskvällen.

– Jag är glad över att hela alliansen tog ett tydligt beslut om att lämna DÖ.

KD lägger fram egen budget

Men fredagens beslut kommer inte leda till en omedelbar regeringskris för så länge Alliansen inte lägger fram en gemensam budget så kan Stefan Löfvens regering fortsätta regera.

– Det är därför jag menar att det är ett krångligt men inte ohanterbart läge. Vi i Kristdemokraterna kommer hålla fast vid vår egen budget, säger Busch Thor.

Kommer Alliansen lägga fram en egen budget i vår?

– Det vi kan överblicka nu är läget exakt nu och att vi kommer rösta på den budget vi i KD lägger fram. Vad som det händer i framtiden kommer jag att återkomma till tillsammans med mina övriga allianskollegor, säger hon.

Kommer det här att gynna er eller missgynna er?

– Jag tror det finns en respekt för att partimedlemmarna fick säga sitt. Men det som ska öka förtroendet för oss är att vi har förslag för hur man ska möta flyktingmottagandet både med hjärta och hjärna, säger Ebba Busch Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet