Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Foto: SVT

Busch kan få EU:s priser på el och gas i knät

Uppdaterad
Publicerad

EU:s energiministrar går vidare med försöken att få till pristak och andra åtgärder som kan hålla gaspriser och därmed också elpriser i schack. Det kan bli Sverige och den nya energiministern som får förhandla klart.

När EU:s energiministrar möttes i Luxemburg på tisdagen var det EU-premiär för Ebba Busch (KD) i sin nya roll. Mötet slutade med att gas- och elprisfrågan ska diskuteras på nytt på ett extra möte i Bryssel den 24 november.

– Det som det fanns en bred uppslutning kring i dag så är det den allmänna inriktningen i förslaget som handlar om stöd för någon typ av gasupphandling, som handlar om att hantera fluktuationer i pris och som inte minst kan få ganska dramatiska effekter, säger Ebba Busch till svenska journalister på plats.

Busch tillägger att man vill ”hitta ett sätt att stötta medlemsländer som får en särskilt svår situation och tillgång på gas”.

Den 1 januari tar Sverige över som ordförande i EU:s ministerråd och Busch ska då leda eventuella återstående förhandlingar. Det kan mycket väl sluta så, det är osäkert om det går att få till en lösning i november.

Förslag kommer

EU-kommissionären med ansvar för energi, Kadri Simson, lovar konkreta lagförslag inför novembermötet. Ett ska handla om en mekanism, av en del kallad tak, för priset på naturgas. En annan ska göra så att priset hålls inom ett bestämt spann, utan de mycket stora variationer på kort tid som setts tidigare i år.

På bordet fanns förslag som EU-kommissionen lade fram för mindre än en vecka sedan. De diskuterades sedan av EU:s stats- och regeringschefer på EU-toppmötet i Bryssel före helgen. De gav riktlinjer för vad de vill att energiministrarna ska ägna kraft åt framöver.

Prisbroms

Ett förslag handlar om möjligheten för länder att göra gemensamma inköp av gas, inklusive ett krav på att alla gör det för att fylla minst 15 procent av sina gaslager.

Det andra är att fram till i vår utveckla det nya prissättningsindexet för gasen och dessförinnan även, i ett nödläge, kunna ta till den tillfälliga formen av pristak. Det ska göra priserna mer förutsägbara.

Det tredje berör leveranssäkerheten och gör det tvingande för EU-länderna att hjälpa varandra.

– Vår grundläggande inställning är att vi är öppna för allt som kan ha en prissänkande effekt. Men en sak som jag passade på att föra fram är att det behövs ytterligare analys av priseffekterna av förslagen, säger Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.