Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bagaren Michael Carlsson hotas av konkurs – hör honom berätta om det oväntade stödet från kunderna. Foto: Emmanuel Royer/SVT

Fler konkurser och färre nystarter – elpriserna kommer drabba alla

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir lågkonjunkturen allt tydligare. I september i år ökade konkurserna i Sverige med 13 procent jämfört med förra året. Samtidigt fick Sverige färre nya företag under samma period.

– Man får räkna med ökad arbetslöshet, säger Jonas Frycklund på Svenskt Näringsliv.

Höga elpriser, stigande räntor och osäkra konsumenter som hellre sparar än spenderar drabbar företagen hårt.

Det märks nu i konkursstatistiken. Från att konkurserna januari – augusti minskat i år jämfört med förra året, så ökade de i september med 13 procent.

– Flera företag hade problem redan under pandemin, men det som tillkommer nu är elpriserna. Alla företag som har någon typ av elkonsumtion kommer att drabbas hårt, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. 

Här är siffrorna värst – och bäst

Vissa branscher drabbas extra hårt. Det blir tydligt i konkursstatistiken från kredit- och affärsinformationsföretaget UC.

Detaljhandeln och handel med motorfordon är mest konkursutsatta. Båda ökade med 45 procent i september i år jämfört med samma månad förra året.

Vinnarbranscherna var serviceföretag och transport. Där minskade konkurserna med 50 respektive 45 procent.

Konkurserna slår också olika mot olika delar av landet. Värst drabbat är Kalmar län, med en ökning på 300 procent, följt av Kronoberg och Jämtland.

På andra sidan toppar Norrbotten listan – där minskade konkurserna till en tredjedel jämfört med i fjol.

Färre startar eget

På andra sidan av företagandet syns också dystra siffror. Enligt bokföringsföretaget Visma minskade antalet nystartade företag i september med 25 procent jämfört med samma månad 2021. 

– Det kan vara osäkerheten som gör att man avvaktar med att starta företag, säger Jonas Frycklund.

Svenskt Näringsliv räknar med att de ökande konkurserna kommer påverka jobben, även om det inte märks på arbetslösheten i landet ännu.

Bageriägaren Michael Carlsson i Mönsterås är ett exempel på en drabbad företagare. Hans företag har gått i konkurs, trots omfattande räddningsförsök och stöttande kunder.

– Vi har verkligen lagt ner hundra procent och lite till i det här. En del kanske lägger ner lite tidigare för att inte hamna i trubbel, men jag är för tjurig för det, säger Michael Carlsson. 

Hör mer om varför Michael inte vill stänga bageriet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.