Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns frågor där vi oftare kan få bred enighet” – Hör Ulf Kristersson (M) om samarbete med oppositionen. Foto: SVT

Ulf Kristersson (M): ”Vi kommer att lägga om kursen rejält”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson har ännu inte läst upp sin regeringsförklaring eller presenterat sina ministrar, detta sker på tisdagförmiddagen i riksdagen. Men i måndagens Aktuellt intervjuades statsministern om på vilket område svenskarna först kommer att märka av att landet har en ny regering.

– Man kommer märka att det är en ny kurs i brottsbekämpningen, invandringspolitiken och energipolitiken för att nämna tre saker. Sverige har ganska många problem samtidigt just nu som nästan alla svenskar märker. Inte minst kostnaderna. Så vi kommer att lägga om kursen rejält, men det kommer också att ta ett tag, säger Ulf Kristersson.

Bland det första regeringen kommer att ta tag i är, enligt Kristersson, att så snabbt som möjligt införa ett högkostnadsskydd för elpriser. Men att det skulle kunna vara på plats redan den 1 november, som utlovades inför valet, menar han dock är omöjligt. I stället utlovas hushållen retroaktiv kompensation för höga elräkningar.

Vill ha ”bred enighet” i nationella säkerhetsfrågor

Statsministern fick också frågor om utrikespolitiken, där han sagt sig vara öppen för samverkan med oppositionen. Inte minst när det gäller att få till ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Sex av åtta partier står bakom ansökan. Jag sätter stort värde på det. Jag skulle gärna se att vi kunde hitta enighet i fler sakfrågor. Utrikespolitiken är ett sådant område där jag vill ha bred enighet i stora nationella säkerhetsfrågor.

Utvecklade ”bristande vandel”

Ett annat intervjuämne var den nya regeringens migrationspolitik. I Tidöavtalet anges bland annat ”bristande vandel” som en orsak till att utländska medborgare inte ska få stanna i Sverige. Ulf Kristersson fick utveckla vad som menas:

– Begreppet är lite gammaldags, men fanns till 2005. I grund och botten handlar det om att det inte går att komma som utländsk medborgare till Sverige och göra saker som inte är bra för Sverige.

Vad menas med bra för Sverige?

– Det är inte godtyckligt. Det handlar om att arbeta, försörja sig själv eller studera. På olika sätt bidra till samhället, inte komma och utnyttja samhället. Sen ska det kläs i en snygg juridisk prosa som är korrekt och fungerar i domstolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) har precis blivit Sveriges nya statsminister.

Fakta: Stastministervalet

  • Riksdagen har valt moderatledaren Ulf Kristersson som Sveriges nye statsminister. Röstsiffrorna blev 176 ledamöter från M, L, KD och SD som röstade för att släppa fram honom. 173 ledamöter från S, MP, C och V röstade rött.
  • Kristersson kommer att avge sin regeringsförklaring klockan 9.30 på tisdagen. Därefter ska han presentera ministrarna i den nya regeringen, som kommer att bestå av M, KD och L.
  • Regeringsskiftet sker formellt efter lunch på tisdag, vid en konselj på slottet.
  • Kristersson är Sveriges 35:e statsminister.
  • I samband med att han valdes hördes rop från åhörarläktaren. En person skrek bland annat Ulf Kristersson och orden ”lovade en förintelseöverlevare”. Klipp i sociala medier visar att en man förs ut från åhörarplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.