Busch: Vi är för förslaget – men röstar bort Löfven ändå

Publicerad

SD har väckt misstroende mot regeringen på grund av förslaget om fri hyressättning i nybyggda lägenheter. KD är för förslaget – men planerar att rösta bort regeringen ändå.

– Det här handlar egentligen om grundsynen på demokrati, folkviljan och valresultatet, säger Ebba Busch, KD:s partiledare, i SVT:s Agenda.

V sade sig vara beredda att rösta bort regeringen. Då väckte SD misstroende mot regeringen – och både M och KD har efteråt sagt att de kommer rösta bort Löfven.

Men allt handlar i grunden om fri hyressättning i nybyggda lägenheter – ett förslag som både KD och M är för.

 I praktiken hjälper ni ju Vänsterpartiet att stoppa fri hyressättning i nyproduktion. Varför gör ni det?

– Vi är inte för marknadshyror i hyresrätter i allmänhet. Men vi är för det här förslaget, det stämmer. Det visar på varför omröstningen i morgon egentligen inte handlar om en enskild politisk fråga. Det handlar om ledarskapet för den här regeringen. Det handlar om januariavtalet, säger Ebba Busch.

Hon fortsätter:

– Det handlar egentligen om grundsynen på demokrati, folkviljan och valresultatet. Det faktum att Sverige de senaste åren har styrts av fyra partier som har trott att det går att runda folkviljan genom att låtsas om som att de inte hade kunnat tillträda med stöd av ett femte parti.

Hoppas på högerbudget

Om Löfven väljer att avgå och det blir talmansrundor så vill ju Vänsterpartiet att han tillträder igen om han backar på fria hyressättningen i nyproduktion. Det konkreta resultatet blir att ni hjälper dem att stoppa ett förslag som ni vill se?

– Det kan vara så att det enskilda sakpolitiska förslaget stoppas ja. Men den stora vinsten för väljarna hoppas jag ska vara att vi får pröva möjligheten för en ny regering att tillträda.

Har högersidan ett regeringsalternativ som kan ta över utan ett extraval?

– Hösten 2018 så hade vi en omröstning i Sveriges riksdag där en KD/M-budget gick igenom och vann stöd i kammaren. Den sortens majoritet skulle kunna ge stöd för en ny regering också.

Vill ha stöd från C

Vilka partier skulle då stödja ett högeralternativ?

– De som då bildade en majoritet eller släppte fram KD/M-budgeten. Det handlar till exempel om Centern och Liberalerna hur de agerar i det läget.

Du hoppas alltså på ett nytt regeringsalternativ som skulle kunna tillträda utan ett extraval där Centerpartiet skulle stödja en Kristersson-regering samtidigt som Sverigedemokraterna gör det?

– Jag är beredd att pröva det, ja. Det är ett av de alternativ som vi kommer pröva om vi kommer till talmansrundor, säger Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.